Canon 5DIII Rozczarowanie
Witam
Posiadam od kilku tygodni Canona 5DIII sprzęt kosztował mnie 10tyś zł, za tą cenę wydaję mi się sprzęt powinien być już naprawdę porządny. Wykonany naprawdę z porządnych materiałów.
Aparat jest przechowywany w torbie fot. Kiedy jest używany nie rzucam nim o ściany :) dbam chucham :) a tu??? Zarysowanie szybki na górnym wyświetlaczu, żenada....
Aparat 100% jest pod moją kontrolą tzn. nikt go nie rusza poza mną. Prawdopodobnie zarysował się gumka na pasku lub jakimś jego elementem.
Przez 8 lat używałem Canona 30D przeżył piaski Egiptu, słone wody oceanu, góry doliny i poza normalnymi śladami użytkowania górna szybka nie jest porysowana !!!!
Canon 30D nie jednokrotnie mi upadł czy trąciłem o coś, był wrzucany do auta bez torby luzem....
A chuchany i dmuchany aparat za 10tys zł porysował się od paska - żenada i rozczarowanie.
Kolejna rzecz.
Niby użytkowe wysokie ISO ale zauważyłem jedną dziwną rzecz.
Mam ustawione ISO na auto na max 6400 staram się nie używać lampy w pomieszczeniach, chodzi o lepszy efekt.
Ale zauważyłem że powyżej ISO 1000 zdjęcia są po prostu zamazane lub AF trafia gdzie indziej, mimo sygnalizacji złapania ostrości.
Używam punktu centralnego.
Niema znaczenia jakim obiektywem bym to zrobił.
Np. ustawię przysłonę na f5.6 czas 1/200 ISO 6400 obiektyw 24-70 f4 IS 70mm i co? Mydło.... lub ostrość gdzie indziej.
f2 czas 1-100 ISO 4000 obiektyw 85 f1.8 zdjęcie robione ze statywu, jedno zdjęcie mydło, drugie ostrość przed obiektem.
I takich przykładów mogę mieć wiele, może robię coś źle ?
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać, że poniżej ISO 1000 te obiektywy nie mają problemu z celnością AF, np na zew lub z lampą. Rozumiem że jakość zdjęcia może być gorsza spowodowane wyższym ISO no ale FF/BF lub zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać, że poniżej ISO 1000 te obiektywy nie mają problemu z celnością AF, np na zew lub z lampą. Rozumiem że jakość zdjęcia może być gorsza spowodowane wyższym ISO no ale FF/BF lub zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
Odp: Canon 5DIII Rozczarowanie
Cytat:
Mylisz skutek z przyczyna. Wysokie ISO jest spowodowane brakiem swiatla i to dlatego AF moze sie gubic
Cytat:
zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
Sorry ale poruszone zdjecie to nie jest wina aparatu, czy napewno kontrolujesz parametry naswietlania?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Mylisz skutek z przyczyna. Wysokie ISO jest spowodowane brakiem swiatla i to dlatego AF moze sie gubic
Cytat:
zdjęcie zamazane/poruszone mimo IS i statywu przy wyższym ISO?
Sorry ale poruszone zdjecie to nie jest wina aparatu, czy napewno kontrolujesz parametry naswietlania?
Przemyśl czy nie kupić sony Rx100 iii
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
A moglbys przyblizyc na podstawie jakich przeslanek wymysliles taka rade :shock: :? :?:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
A moglbys przyblizyc na podstawie jakich przeslanek wymysliles taka rade :shock: :? :?:
Napisałeś "statyw + IS" . Na statywie wyłącza się IS. Może to jest przyczyną poruszonych zdjęć.
wysłane z mojego ATARI 65XE
Na szybki ponaklejaj oslonki (co do szybki - niefart - raczej to nie guma, sprobuj guma zarysowac napracujesz sie troche). Af przy braku swiatla moze nie trafiac, rozumiem ze znasz postawy i zaleznosci miedzy ISO, przyslona swiatlem itd? Masz lampe z wspomaganiem AF? Wlacz wspomaganie i wylacz blysk zobacz czy bedzie lepiej. Sprobuj rozszerzyc AF czy przelacz na One Shot tryb.
Hmm, dotychczas nie miałem takiego profi sprzętu (obecnie mam 6d) i w sumie nigdy mi się, żadna szybka nie porysowała...
Co do ostrości na wysokim ISO, to weź pod uwagę, że jak body ustawia wysokie ISO to raz pewnie jest mało światła i tu może być jakiś naturalny problem z AF, a po drugie jest dużo większy szum, szczególnie na ISO rzędu 3200 czy też 6400 i to też powoduje wrażanie, że zdjęcie jest "miękkie".
Podane przez Ciebie problemy nie dotyczą raczej, konkretnego modelu, a sytuacji ogólnych... ale jeśli chcesz to chętnie wymienię moje 6d na Twoje 5D mk III :mrgreen:
Osobiscie na wszystko co ma wyswietlacz laduje poliwenglan i po klopocie.
Co do AF'u czy tylko na 24-70 te "jaja"?
Kup 6d tam centralny od -3 lub przestan sie bawic w przekadrowanie :)
Co do szybki po małym śledztwie, porysowana została klamerką, która skraca pasek. Miała taka małą wypustkę prawdopodobnie ślad po wtryskiwaniu elementu.
To jest o tyle wkurzające, że światło które mi się odbija na szybkę powoduje, że patrząc na parametry na wyświetlaczu widzę taki zatarty kulisty kształt.. echhh....
Wkładając aparat do torby pasek feralnie zawiną się tą klamrą na wyświetlacz. Gdzieś lekko się docisnęło i jest ślad....
Co do ISO wszystko rozumiem, ale mimo wszystko jest to dla mnie dziwne, że mimo wszystko AF się gubi, przecież nie robię zdjęć w ciemnościach.
Zwłaszcza że AF wskazuje że znalazł ostrość, a mimo wszystko jest ona gdzie indziej lub wcale.
Co do " IS czy statyw " chodziło mi że 24-70 używam z IS przy takim ISO a 85kę ustawiam na statywie.
--- Kolejny post ---
Co do szybki po małym śledztwie, porysowana została klamerką, która skraca pasek. Miała taka małą wypustkę prawdopodobnie ślad po wtryskiwaniu elementu.
To jest o tyle wkurzające, że światło które mi się odbija na szybkę powoduje, że patrząc na parametry na wyświetlaczu widzę taki zatarty kulisty kształt.. echhh....
Wkładając aparat do torby pasek feralnie zawiną się tą klamrą na wyświetlacz. Gdzieś lekko się docisnęło i jest ślad....
Co do ISO wszystko rozumiem, ale mimo wszystko jest to dla mnie dziwne, że mimo wszystko AF się gubi, przecież nie robię zdjęć w ciemnościach.
Zwłaszcza że AF wskazuje że znalazł ostrość, a mimo wszystko jest ona gdzie indziej lub wcale.
Co do " IS czy statyw " chodziło mi że 24-70 używam z IS przy takim ISO a 85kę ustawiam na statywie.
Bywa - grunt by (fotograf) zdjecia robil dobre ;)