Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Po polsku nie mam ale do tego aparatu raczej nie trzeba instrukcji, jakby co to http://carewicze.republika.pl/AE1P.html
O kogo ja widze :) Jak masz jeszcze jakieś pytania odnośnie AE-1 Program to pisz, postaram się Ci odpowiedzieć :)
Z polska instrukcja jest problem, bo w czasach produkcji AE-1 P nie byl on oficjalnie sprowadzany do Polski pograzonej w komunie. Wiec nie bylo tez instrukcji. A przynajmniej nigdy sie nie spotkalem. Chyba ze ktos u nas (w Polsce) przetlumaczyl na wlasna reke.Cytat:
Zamieszczone przez panroman
WitamCytat:
Zamieszczone przez oxeno
Kupiłem Obiektyw Canon New 1.4/50 i jest tak:
Obiektyw jest wyjęty z aparatu. Przysłona ustawiona na manual. Kręcę sobie pierścieniem przysłony a listki nie zmieniaja położenia.
Jednynie jak z tyłu zakładam dekielek, to listki obracają się w zakresie - nie wiem - może od 22 do 8.
Czy to jest normalne?
W aparacie naciskając podgląd głębi ostrości, przysłony domykają się do nastawionej wartości.
Jedynie poza aparatem listki nie poruszają się, gdy kręcę przysłoną.
Pozdrawiam.
Ze zdjętym obiektywem nie powinny się ruszać. Dopiero przy naciśnięci podglądu przesłony lub zwolnieniu migawki.
Przesiadam się z Prakticy na Canona. Kupiłem AE-1P samo body. teraz dokupiłem ten obiektyw. Nie znam Canona dopiero się go uczę, ale w obiektywach Pentacona, gdy były odkręcone od aparatu to jak kręciłem pierścieniem przysłony to listki zamykały się. W Canonie 1.4/50 gdy jest poza aparatem kręcenie pierśceiniem przysłony nie powoduje zamykania ani odchylania listków - stąd moja obawa o stan techniczny obiektywu. Aczkolwiek jak go zakładam do aparatu i wciskam z boku podgląd głębi ostrości to listki zamykają się w pełnym zakresie przysłon.
Pozdrawiam
I tak powinno być. W obiektywach M42 też tak jest. Przesłona jest domykana dopiero przez mechaniczny bolec w obiektywie. Niektóre szkła mają z boku gadzety do domykania ręcznego.
Nie wiem, jak to było w prakticy.
Nie rozumiem. w M42 tak nie jest.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pozdrawiam
Niektóre chyba mają przełącznik auto/manual, ale w ogólności to tak właśnie działają. Testowane na: sonnar 135, helios 58, tessar 50 i jeszcze parę.