Odp: Obiektywy do Canona 70d
ja bym jeszcze poczekal na 80d-podobno bedzie lepszy od 6d
poszukaj w temacie
http://www.canon-board.info/dla-pocz...a-60dzs-96200/
nie jestem pewien ale chyba obiektyw od 60 powinien pasować do 70
Ale po co być od razu złośliwym?
W tym temacie co wysłałeś poszukiwania dotyczą tylko i wyłącznie NOWEGO obiektywu do 900zł(już pominę, że do dalekich ruchliwych obiektów, czyli zupełnie nie moja bajka), mniejszy wybór czyli zazwyczaj łatwiejszy. Ja dysponuję jednak minimalnie(w świetle cen obiektywów) większą kwotą i nie stawiam na konieczność nówki, szkieł jest masa, jednak jako osoba nowa wolałabym uzyskać jakąś sensowną pomoc.. może od osoby która miała do czynienia z ww przeze mnie modelami i wie co będzie lepsze w mojej sytuacji. Jeśli nie - okej, nie ma problemu, jednak chyba lepiej jest powstrzymać się od komentarza niż być uszczypliwym.
--- Kolejny post ---
Ale po co być od razu złośliwym?
W tym temacie co wysłałeś poszukiwania dotyczą tylko i wyłącznie NOWEGO obiektywu do 900zł(już pominę, że do dalekich ruchliwych obiektów, czyli zupełnie nie moja bajka), mniejszy wybór czyli zazwyczaj łatwiejszy. Ja dysponuję jednak minimalnie(w świetle cen obiektywów) większą kwotą i nie stawiam na konieczność nówki, szkieł jest masa, jednak jako osoba nowa wolałabym uzyskać jakąś sensowną pomoc.. może od osoby która miała do czynienia z ww przeze mnie modelami i wie co będzie lepsze w mojej sytuacji. Jeśli nie - okej, nie ma problemu, jednak chyba lepiej jest powstrzymać się od komentarza niż być uszczypliwym.
50mm do portretu trochę krótki.
C 85 1.8 byłby lepszy i do tego KIT. Później zobaczysz, dokupisz krótsze stałki lub jasnego zooma np. 17-50 2.8, a może 70-200 2.8 - sama zobaczysz czego będzie Ci brakować.
KIT 18-135 stm? Bo mam rozumieć, że na wersje bez stm i 18-55 nie ma co patrzeć? Ten 85 mm z tego co słyszałam i czytam to dobra opcja, myślałam, że jest droższy i jakoś go pominęłam :) Jakbym miała kupować kita i jakąś stałke to z doświadczenia lepiej, żeby kit czy stałka była używana? Stałka, dobrze myślę? Wydaje mi się, że przy kicie to z luzami może być problem i lepiej nowy? Kusi mnie 50 mm, boję się, że na początek 85mm może być dla mnie za dużym ograniczeniem :D
Widzę, że masz Sigmę - są jakieś z nią problemy po podpięciu do Canona? I jak sprawdza się 50? :)
mam podobny problem z wyborem obiektywu do 70d 2 - miesiące z kitem 18-55 i chcę coś jaśniejszego. dodam ze stm fajnie ostrzy przy nagrywaniu i dlatego zostaje.
stoję przed wyborem sigma 17-50 2.8 lub C 50 1.4 - tu bardzo kusi mnie światło. wiec mam dylemat bardziej chyba skłaniam się ku sigmie ze względu na wiekszą uniwersalność. na c 17-55 2.8 mnie narazie nie stać.
dlatego też potrzebuję jakiejś rady na ten temat,
Cytat:
Czy Canon 80 D będzie body FF ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Czy Canon 80 D będzie body FF ?
fearly Jesli nie boisz sie uzywanego to radzilbym znalezc c17-55 2.8 i masz do wszystkiego i w dodatku dobrej jakosci.
Nie przejmuj sie uszczypliwymi komentarzami, niektorzy pisza by pokazac ze juz wszystko wiedza..., albo kolejnego posta "nabic"?!
Jeżeli masz kupić stałkę, kup dobre makro, wykorzystasz go też w portrecie i w widoczkach.
Na nagłe wypadki i żeby móc zrobić właściwie czemukolwiek zdjęcie lepiej byłoby kupić 18-135 stm czy 17-55 2.8? Tzn niby oczywiste, że druga opcja ale.. nowy kit to wydatek ok1100zł, używka 17-55 to ok1600zł i to trzeba wziąć też pod uwagę. Chodzi mi o to czy z perspektywy czasu może zdarzyć się tak, że kit będzie niewystarczający?
Swoją drogą to ubolewam, bo gdyby nie to, że nie mam jeszcze body to chyba pod wpływem chwili zamówiłabym 17-55 2.8, bo dobra oferta z mojego miasta i mogłabym na dodatek obejrzeć :D
hm, 50mm i więcej na aps-c w domu to nie bardzo, nie?
Myślę, że zrobię w ten sposób - kupię któryś z powyższych uniwersalnych + 50mm lub jakąś inną stałkę o podobnej ogniskowej. Tylko teraz pytanie który i co najpierw. Podejrzewam, że na początek rozejrzę się za cenami zmiennoogniskowych, a później do tej reszty (jeśli jakaś zostanie ;)) dozbieram sobie na stałkę. Jedynie trochę boję się światła i nie wiem jak z tym 2.8 będzie.. no i rozmiar/ciężar.
Tak w ogóle to orientuje się ktoś może czy w sklepach typu FotoJoker, Media Markt czy Saturn daliby podpiąć jakiś obiektyw pod swoje body (no chyba, że body tez by na parę chwil użyczyli :D)? Bo mam wrażenie, że wszystkie obiektywy, które nie są 18-55 to są szczelnie trzymane w gablotach albo pudełkach, nawet ich dotknąć nie można.. a fajnie byłoby sobie 'zmacać' przed zakupem :(