Jak pozbyć się kopi zdjęć.
Witam,posiadam Canona EOS 650 i od jakiegoś czasu jak zrzucam zdjęcia na laptopa to każde zdjęcie ma swoją kopie,nie wiem jak to sie stało bo wcześniej tak nie było,przejżałem całe menu i nic nie znalazłem,na forum też nie spotkałem sie z takim tematem,jeśli ktoś wie jak to ustawić to bardzo proszę o podpowiedz,dziekuje.
Odp: Jak pozbyć się kopi zdjęć.
A to nie jest przypadkiem RAW + JPG?
Tak,to jest to i co zrobić żeby przy zrzucaniu zdjęć nie pojawiały się obie kopie?
Opcje formatów robienia zdjęć w aparacie. Masz ustawione, że zapisuje oba te formaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomalindo
Tak,to jest to i co zrobić żeby przy zrzucaniu zdjęć nie pojawiały się obie kopie?
To nie są kopie, to są dwa różne pliki, jeden "surowy", drugi "skompresowany".
Podejrzewam ze masz w systemie ustawiona opcje ukryj rozszezenia znanych plikow i ikonki zamiast szczegolowego opisu, bo zauwazylbys roznice po kropce .jpg .CR2 i wielkosci pliku.
Dzięki za podpowiedzi i wszystko się zgadza co napisaliście,tylko nie mogę znalezć tego w ustawieniach,przejrzałem całe menu i nic tam takie nie ma,pomożecie to mi zmienić w EOS 650 D
Menu-Jakość Obrazu-przyciskiem AF ustawiasz na L i masz tylko jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
tomalindo
Dzięki za podpowiedzi i wszystko się zgadza co napisaliście,tylko nie mogę znalezć tego w ustawieniach,przejrzałem całe menu i nic tam takie nie ma,pomożecie to mi zmienić w EOS 650 D
Ja polecam poczytac instrukcje, bo jest to napisane.