obiektyw do reportazu - canon
hej,
mam pytanie do Was.
dostalam propozycje od znajomego, zebym porobila zdjecia na szkoleniu (jeszcze nie wiem czy w pomieszczeniu czy w plenerze) i chcialam sobie kupic obiektyw, nie za drogi, maksymalnie 1500-2000zl (moga byc tez tansze :) )
mam canona 450d. no chyba ze wogole mam zmienic tez body?
dzieki wielkie za pomoc :)
i pozdrawiam - zepsuta
Odp: obiektyw do reportazu - canon
A jakie obiektywy masz teraz ?
Za ~1500zł kupisz nówkę Sigma 17-50 OS i to będzie najlepsze rozwiązanie :) Do tego można dokupić 50 1.8 Canona za 400zł również nowe i w cenie się zamykamy :) Jeżeli używane szkła - będzie taniej ;)
Jeżeli taniej - Tamron 17-50 f/2.8 wersja bez stabilizacji.
Używany Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM za ~ 2000 zł.
Do 450D wystarczającym obiektywem będzie nowa Sigma 17-50/2,8 EX OS HSM.
Jak coś tańszego to tylko Tamron 17-50/2,8 VC - cena używanego około 1 000zł (wersji bez VC nie warto kupować). Canona 50/1,8 odpuściłbym sobie, bo to tania plastikowa grzechotka i dublujesz 50mm w zoomie.
I teraz za pozostałe 1 000zł można:
- jak lubisz robić portrety, szukać używki Canon 85/1,8 USM - nokautuje Canona 50/1,8 pod każdym względem. To porządna konstrukcja i można w przyszłości wykorzystać w FF,
- jak coś do krajobrazu, to mały zoom Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS II nowy podobno można kupić w cenie do 700zł CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II + TULIPAN GRATIS (4174982085) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..
Wydaje mi się, że wiem co mówię, bo miałem wszystkie wymienione obiektywy. A do wymiany Tamrona na Sigmę przymierzam się od czerwca 2013, kiedy to Sigma obniżyła cenę :).
Niestety, w momencie zakupu Tamrona Sigma kosztowała chyba 2960zł. Teraz do reportażu na 100% kupiłbym nową Sigmę 17-50/2,8 EX OS HSM.
Canon 17-55/2,8 IS USM - dobre, najmniej kapryśne, ale jednak drogie szkło jak na EF-S. Lubi połykać paproszki, podobnie jak Tamron :).
myślę, że zanim wydasz te 1500-2000 dopytaj o szczegóły szkolenia. indoor/outdoor? 15 osób czy 150? nasiadówka z prezentacjami, czy może szkolenie-integracja ze skokami na bungee i nocną imprezą? będą pozowane foto na ściance sponsorskiej?
druga ważna sprawa - czy masz lampę? jak nie to f2.8 i ISO 1600 moze nie starczyć a to chyba górne akceptowalne iso na 450d.
trzecia - masz zapasowe baterie? :)
ostatnio byłem na "szkoleniu" gdzie wszystkiego było po trochu i wynajęty fotograf jechał cały dzień na 60d, sigmie17-50 i amatorskiej lampie. Myślę, że strzelił ok 1000 fot, z czego 200 opublikował, z czego 30% była kiepska, 60% poprawna, 10% fajna.
rok wczesniej był inny serwis foto, fakt że z 5d i 1d ;], ale sęk w tym, że żonglowali obiektywami, błyskali tylko czasem i ich foty były "wow".
uprzejmie nie wykasowali exifów i widzę, że zazwyczaj robili na stałkach 50mm i 100mm. używali f2.2 do f2.8. trochę też było na ogniskowych 16 i 200. iso od 800 do 3200.
Proponuję poprawkę. ISO w 450D max jest 1600, używalne moim zdaniem 800. Niestety.
Dodatkowe sprecyzowanie warunków eventu pomoże sprecyzować sprzęt. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Używany Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM za ~ 2000 zł.
Jeśli w dobrej cenie i w jeszcze lepszym stanie jest to najlepszy wybór. Proponowana nowa Sigma też nie jest złym wyborem ...... tylko wiadomo jak to bywa z tymi obiektywami - będzie czas na jego ewentualną kalibrację w serwisie :?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jak coś tańszego to tylko Tamron 17-50/2,8 VC - cena używanego około 1 000zł (wersji bez VC nie warto kupować).
Nie do końca bym się z tym zgadzał
http://www.canon-board.info/testy-sp...-2-8-vc-52512/
Ale każdy orze jak może :-)
Jak nie ma kasy to polecam ten obiektyw pod warunkiem, że sprawdzony pod kątem mydła.
Pozdrawiam