Pytanie o ekspozycje z lampą
Mam pytanie, ponieważ fotografowanie z lampa (w dodatku zewnetrzna) jest mi obce.
Otoz wczoraj wybralem sie w plener na zachod slonca, a ze kolega chcial pstryka nad jeziorem, postanowilem wreszcie zalozyc swoj palnik i zobaczyc jak sie sprawdza w warunkach zewnetrznych. No i tutaj pojawil sie dla mnie problem, ktory zrobil mi bloto w glowie.
Otoz wydaje mi sie, ze korzystajac z lampy automatyka aparatu powinna nieco skrocic czas naswietlania, a regulowala tylko moc blysku, w zwiazku z czym nie moglem nadal poprawnie naswietlic zdjecia, bo czasy siegaly 5s przy stosunkowo mocno otwartej dziurze. Gdzie i co moglem pokopac?
5DIII + 430exII
Odp: Pytanie o ekspozycje z lampą
Nic nie "pokopałeś" i wszystko zadziałało tak jak powinno choć nie tak jak oczekiwałeś. Nie napisałeś z jakiego trybu korzystałeś ale zapewne był to jakiś automat lub pół automat. W tych auto/półautomatycznych trybach aparat ustawia ekspozycję tak samo jak bez lampy, a lampy używa jedynie jako światło wypełniające. Aby mieć nad tym kontrolę musiałbyś ustawić parametry ekspozycji samemu w trybie ręcznym i wówczas dopalić lampą w trybie TTL lub manualu. Chyba że 5DIII da się jakoś zmusić do innej współpracy z lampą ale tego nie wiem bo go nie posiadam.
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Gdzie i co moglem pokopac?
Raczej nie tyle pokopałeś, co nie ustawiłeś prawidłowo. W jakim trybie był aparat? Najlepiej pokaż zdjęcie z exifem.
No wlasnie zdjec nie mam, bo nic mi nie wyszlo (5s ekspozycja z reki nie bardzo mi wychodzila).
A tryp polautomatyczny, jak mowiliscie - priorytet przyslony.
Nawet na f/4 mialem masakrycznie dluzo, a to pelna dziurka dla mojego szkla.
W przystępny sposób napisał to Vitez, lampa = M
http://www.canon-board.info/dla-pocz...-av-tv-p-3785/
Kompendium wiedzy o foto z lampą:
http://foto.jasiu.pl/
Ok, dzieki, bede mial lekture na wieczor :)
Tot ak rpzyłączając się... Czy jest jakakolwiek szansa na ustawienie czasu krótszego niż 1/250s z lampą zewnętrzną?
Tak, jeżeli masz lampę z funkcją HSS. Twoja lampa nie ma tej funkcji.
430 ex II - wydaje się że ma HSSa?
430 ex też ma HSS - czy coś jest nie tak z hssem w tych lampach?