Witam!
Posiadam puszkę 60D i nexa 5 z ob. 18-200, czy jest opcja połączenia 18-200 E z 60D? Jeśli adapter to jaki i czy sprawdzi się, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej kombinacji która chcę uzyskać :P
Wersja do druku
Witam!
Posiadam puszkę 60D i nexa 5 z ob. 18-200, czy jest opcja połączenia 18-200 E z 60D? Jeśli adapter to jaki i czy sprawdzi się, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej kombinacji która chcę uzyskać :P
z tego co kojarze to nie, przeleciałem tez wszelkie mi znane sklepy w sprawdzeniu czy takie cudo istenije, narazie nie znalazłem, a to oznacza że jeżeli taki sprzęt istenieje to obstawiam że jest dość drogi, nie lepiej kupić poprostu obiektyw? uzywke bez OS sigmy mozna dostać w dość dobrej cenie
W Nexie odległość tylnej soczewki obiektywu od matrycy jest dużo mniejsza ( nie ma komory na lustro ) wnioskuję z tego że przejściówka musiałaby posiadać jakiś element optyczny co wpłynęłoby ujemnie na właściwości optyczne obiektywu.
nie ma takiej możliwości gdyż konstrukcyjnie odległość pomiędzy obiektywem i matrycą jest taka, że obiektyw od NEXa musiał by wchodzić głęboko w korpus EOSa (każdego).
OK rozumiem dzieki za info:) to szkoda ze takiego cacka nie ma, a co myślicie o zakupieniu tamrona 17-50 do canona 60D? Nie posiadam stabilizaji w body zatem konieczne jest zakupienie tamrona z VC? W wakacje robie foty na slubie wiec chcem uniwersalny obiektyw , wczesniej robilem 50mm 1.8 ale jak wiadomo ta zabawka nie ma stabilizacji i foty nie dokonca byly ostre czesto lekko rozmazane, chyba ze lampa zew z tamronem bez VC da rade? Jesli ktos zainteresowany kupnem nexa to niech pisze tu. mam viewfinder do niego tez
Jeśli obiekt fotografowany będzie się poruszał to żaden IS nie pomoże. Skracasz czas i podbijasz ISO .
Aha czyli stabilizacja raczej bardziej potrzebna jest przy filmowaniu tak? Wiec tamron 17-50 bez VC jest odpowidedni na slub? Jak macie propozycje na inne obiektywy to zapodajcie, moze 24-70 sigma?
Do filmowania z Canonem tylko obiektywy Canona z oznaczeniem STM !
Przy innych będziesz słyszał na filmie silnik AF-a !