Canon 50D oraz obiektyw 28mm
Witam,
to jest moj pierwszy post na forum wiec chcialbym wszyskich powitac :-)
Zdecydowalem sie na zakup Canona 50D i zastanawiam sie nad opiektywem stalo ogniskowym 28mm. Zestaw mam zamiaruzywac glownie podczas moich eskapad w Tatrach itp. Znalazlem dwa obiektywy Canon 28mm, prosze o porade ktory z nich jest lepszym wyborem linki ponizej:
Obiektyw Canon EF 28 mm f/2.8 IS USM
Obiektyw Canon EF 28 mm f/1.8 USM
Jesli macie jakies inne oropozycje odnosnie obiektywow do robienia 'widoczkow' jestem otwarty na propozycje.
Z gory dziekuje za Pomoc!
Tomek
Odp: Canon 50D oraz obiektyw 28mm
Witaj !
Do widoczków nie jest Ci potrzebny obiektyw z jasnym światłem, bo i tak będziesz chciał uzyskać dużą głębię ostrości i wypada przymknąć przysłonę do f/8-11.
Podobnie jak Ty staram się robić jakieś widoczki, ale do tego używam bardzo uniwersalnego obiektywu "dziennego" Canon 15-85 z 50D
Jest on wystarczający od 90% zastosowań i nie są wówczas potrzebne szerokie kąty UWA.
Dziekie za szybka odpowiedz :-)
Czyli do widoczkow optymalny bedzie obiektyw taki jak ten:
Interfoto: Canon Ef-s 15-85/3.5-5.6 15-85 IS Gwara (4159698709) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Zgadza sie?
Albo dwa kity co by mieć też coś długiego
18-55 is + 55-250
Jak tylko jeden uniwersalny to ten 15-85 jest chyba jednym z najlepszych wyborów :P
Jak tylko jeden uniwersalny to ten 15-85 jest chyba jednym z najlepszych wyborów :P[/QUOTE]
Fajny jest, tylko drogi trochę
Cytat:
Fajny jest, tylko drogi trochę
To co innego polecasz?
Polecam, a raczej ja używam na 50d ... 17-40/4.
Ale odnośnie 28/1,8 także używam, ale kiedyś był moim podstawowym szkłem, także do krajobrazu.
Cytat:
Ale odnośnie 28/1,8 także używam, ale kiedyś był moim podstawowym szkłem, także do krajobrazu.
Jak taki obiektyw sie spisuje w przypadku widoczkow? Czy taki obiektyw jest lepszym czy gorszym wyborem do widoczkow niz 15-85?
Kup Sigme 17-50/2.8 - w porownaniu do ceny 28/1.8 jeszcze zostanie Ci pare zlotych na dobry filtr polaryzacyjny i bilet w gory. 28/1.8 i tak jest uzyteczny dopiero po sporym przymknieciu, bo jest po prostu nieostry.
Nie będziesz żałował jak zdecydujesz się na 15-85, zobacz galerię
http://www.canon-board.info/obiektyw...x-800px-66001/