Kopiowanie zdjęć na kompa.
Witam mam problem z Canonem 7D, mianowicie nie mogę skopiować zdjęć na komputer za pomocą kabla usb. Podpinam aparat do kompa i system nie instaluje (NIE ODNAJDUJE) go. Prośba do moderatora, jeśli jest już taki temat proszę o link aby nie zaśmiecać forum. Ja szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem.
Odp: Kopiowanie zdjęć na kompa.
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Dzięki Kolego za odpowiedź. Dodam, że jako tako komputer wykrywa aparat, ale nie instaluje go.
Windows nie musi niczego instalować, a będzie widział aparat jako urządzenie, sprawdź w Menedżer urządzeń.
Popatrz na poniższe wątki:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...40/index3.html
http://www.canon-board.info/pierwsza...65/index2.html
Dodatkowo... jeśli używasz jakiegoś menadżera plików typu TotalCommander, to tam nie zobaczysz aparatu bo ten nie pokazuje się jako dysk tylko jako urządzenie... musisz korzystać tylko z Mój Komputer aby go zobaczyć.
Najlepiej kup jakiś tani czytnik i kopiuj zdjęcia z karty bezpośrednio - będzie szybciej :)
Ostatnio naprawialem "drukarke" w jednej firmie. Okazalo sie, ze po aktualizacji z 14 kwietnia system przestal dodawac nowe urzadzenia. Nawet odpieta mysz przestala dzialac. Sprawdz porty, moze masz ten sam problem.
Osobiscie przestalem podpinac body pod PC. Od czasu zakupu 5'tki nie ryzykuje i uzywam czytnika. Czesto jeden wypad to okolo 12GB rawow wiec czytnik robi robote (mniej czasu przy kopiowaniu). Dodatkowo nie ryzykuje uszkodzenia (prady etc).
Ja również od zawsze korzystam z czytnika. Utwierdziłem się w przekonaniu o słuszności takiego postępowania gdy kiedyś trafiłem na doniesienia o uszkodzonym aparacie w wyniku przepięcia podczas zgrywania zdjęć.
Czytnik za kilkadziesiąt złotych to i wygoda i pewna doza poczucia bezpieczeństwa.
Cytat:
Zamieszczone przez
fleder
Ja również od zawsze korzystam z czytnika. Utwierdziłem się w przekonaniu o słuszności takiego postępowania gdy kiedyś trafiłem na doniesienia o uszkodzonym aparacie w wyniku przepięcia podczas zgrywania zdjęć.
Czytnik za kilkadziesiąt złotych to i wygoda i pewna doza poczucia bezpieczeństwa.
Dokładnie. Wystarczy czytnik za 30zł. Dodatkowym udogodnieniem jest to, że PC z czytnikiem kart CF widzi katalogi ze zdjęciami. Natomiast w przypadku podłączenia aparatu do PC wyświetlają nam się zdjęcia bez podziału na katalogi. Przy karcie 32GB i kilku zrobionych imprezach (każda w innym katalogu) zostaje tylko sortowanie po dacie.
Dodatkową zaletą używania czytnika jest krótszy czas przenoszenia zdjęć do komputera :)