Słyszałem sporo dobrego o tym szkle i postanowiłem nabyć. Jeśli ktoś posiada lub używa takowe, to niech podzieli się opinią.
Ja swoją napiszę jak tylko do mnie dotrze - już zamówione :)
Wersja do druku
Słyszałem sporo dobrego o tym szkle i postanowiłem nabyć. Jeśli ktoś posiada lub używa takowe, to niech podzieli się opinią.
Ja swoją napiszę jak tylko do mnie dotrze - już zamówione :)
Widzę, że nas jest co najmniej dwóch, którym brak AF nie przeszkadza ;), a tak na marginesie mam zeissa 50/2.0 i zastanawiałem się również nad 50/1.4 właśnie tylko dla @=1.4 i bokeh też jestem ciekawy co napiszesz :D.
No to ja jestem trzeci :-)
Mam Planara 50/1.4 i 50L. eLkę kupiłem ponieważ mój postepujący wraz z wiekiem astygmatyzm nie pozwala mi na perfekcyjne manualne ostrzenie CS. Moja opinia jest taka, za co zaraz na tym forum mnie zjedzą, że eLka nie umywa się do Planara pod wzgledem koloru, ostrosci, mikrokontrastu, frajdy z focenia. IMHO bokeh tez ma ciekawszy, bardziej szorstki w porównaniu do gładkiego bokehu 50L., ale akurat to rzecz gustu.
Najlepsza 50-tka do 3 tysięcy złotych. Może nawet do czterech. Co więcej gadać? :-)
Przy takim szkle gdy jest potwierdzenie ostrości i przeniesienie wszystkich pozostałych funkcji do komunikacji z body, to AF nie ma znaczenia.
To przecież świadomy wybór jak to w życiu coś za coś. Jeśli sztuka będzie ostra jak zapewniają, to nie będę żałował :)
Przejrzałem trochę materiałów i sampli w necie i jestem pod wrażeniem kolorystyki i plastyki w połączeniu z FF.
Proponuję dla tych co mają to szkło założyć wątek w dziale najlepsze zdjęcia. Sam kiedyś rozważałem jego zakup ;).
Wątku mi się zakładać nie chce:), ale tak na szybko 3 foty z Planara 1.4:
1.
2.
3.
To do 14. Bo kolejny jest tylko Otus. :) Co do reszty co kto lubi. Zastanawia mnie tylko skąd potrzeba założenia tematu. Jednak jest nutka niepewności i trzeba ją rozwiać w gronie sobie podobnych? :)Cytat:
Najlepsza 50-tka do 3 tysięcy złotych. Może nawet do czterech. Co więcej gadać? :-)
Ble ble ble. Kolejny jest Makro-Planar, dopiero później Otus.