Komputer dla fotografa 2014
Witam,
Wiem ,że były podobne wątki ale są na nich stosunkowo stare posty a mnie interesuje czas bieżący. Tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer stricte pod kątem obróbki zdjęć. Planuję zakup 4 dysków ( na system, obrobione fotki, Raw i backup ) dysk systemowy planuję zakupić SSD. Co do dalszych zakupów pytania do Was:
1. Ile ramu i jaki?
2. Jaki procesor ?
3. czy grafika jest ważna?
Dodatkowo inne pomocne uwagi mile widziane, złóżmy komputer dla fotografa na 2014 rok :)
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Chyba lepiej zapytac na elektrodzie, albo na podobnych stronkach :)
Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 :D ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.
Podaj budżet. ;) Ale tak z grubsza- Intel i5 4670 + chłodzenie CPU Fera2 + MSI Z87 + MSI GTX750 TwinFrozr + 16 GB RAM + SSD + HDD + zasilacz na poziomie 550/600W (beQuiet!, ciche, dla mnie to istotne) jako bank i masz kompa na długie lata, z dużymi możliwościami rozbudowy. Można taniej, ale ten wyżej nastawiony jest na ciszę... ;)
Grafika ważna, przyda się CUDA przy obciążeniu. 4 rdzenie z Intela i więcej nie trzeba, HT z i7 nie wykorzystasz, więc nie warto przepłacać. Płyta ma potencjał nawet na dwie grafiki + mocne Core i7, więc jak Cie kiedyś najdzie, będziesz mógł względnie tanio (wtedy) podnieść jeszcze moc.
Jak masz duży budżet, to karty NVidii typy Quadro... Stricte pod programy a nie gry, jest moc. ;) Niestety za poziom K4000, płaci się tyle, co za powyższy zestaw... I jeszcze zostanie. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 :D ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.
Jeśli system x64 to 8Ram, z 4 da się żyć ale po co się męczyć. Co do karty to w tej chwili nie znam softu który korzysta z akceleracji kart graficznych przy przetwarzaniu zdjęć (raw, filtry). Nie ma sensu ładować się w CUDA czy OpenCL skoro to nie jest wspierane. Jak wyjdzie soft i będzie znaczące przyspieszenie to będzie sens dokupić kartę.
Hmm, wydawało mi się że PS wspiera cuda, no ale mogłem się mylić :) 4gb ram zdecydowanie nie, dać to się da ale skoro już się składa komputer do obróbki to 4 to o wiele za mało.
no to jeszcze musisz pomyśleć o monitorze dobrej klasy i odpowiednim oświetleniu.
16gb ram i intel 4440. grafika jakaś zintegrowana szczegóły mogę podać jutro bo nie pamiętam . Pracuje mi się super. otwieram w camera raw 500 rawów i to działa super. Wcześniej na cor2duo 2X po 2,2ghz na lapku 3 gb ram 100 rawów potrafiło zapchać wszystko na amen.
Chciałem złożyć dodatkowy trochę tańszy PC do obróbki zdjęć. Budżet max 1500zł. Obróbka raw z 5dmkII i 6d w capture one 7, ew. acr + photoshop
Na alledrogo coś takiego zwróciło moja uwagę: AMD APU A8-6600K 4x3,9GHz do 4,2GHz, 8GB DDR3 1600MHz,MSI A88XM-E35, RADEON HD8570 2GB HDMI, 120GB SSD+1TB
Ma to sens?