Odp: Stary obiektyw Zenit
adapter mocowania odwrotnego na 52mm i jazda :p
świetny obiektyw znalazłeś :P bardzo ostry :D nada się również do portretów :)
Teraz warty nawet z 300zł jak jest w dobrym stanie :D
Dzięki salas. Nie wiedziałem, że mam taki dobry obiektyw. Ale czy wystarczy tylko adapter, czy warto dokupić jeszcze coś do zmniejszenia odległości robienia zdjęcia. Bo to jest najważniejsze. Lepiej kupić pierścienie czy mieszek? A może jeszcze coś innego?
ja go mam i póki co tylko sprawdzałem co i jak :p jeszcze nic konkretnego nie fociłem :p
mogę Ci podesłać sample z zamocowaniem odwrotnym albo pierścieniami (mieszka nie mam)
Byłbym bardzo wdzięczny :), maila masz w wątku...
wyglądają w porządku, może poszukaj z metalowym bagnetem.
W przypadku tego obiektywu lepsze pierścienie pośrednie niż mieszek. Kup takie na m42, kosztują niewiele (25-35zł). Jeśli masz obiektyw w dobrym stanie, to nie ryzykuj z odwrotnym mocowaniem, łatwiej upaćkać tylną soczewkę. Zenitar 50/1.7 to ciekawy i specyficzny obiektyw i niezbyt popularny, ale ktoś musiałby być bardzo zdeterminowany, żeby dać za niego 300zł.
Dzięki za podpowiedzi... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ts-
W przypadku tego obiektywu lepsze pierścienie pośrednie niż mieszek. Kup takie na m42, kosztują niewiele (25-35zł). Jeśli masz obiektyw w dobrym stanie, to nie ryzykuj z odwrotnym mocowaniem, łatwiej upaćkać tylną soczewkę. Zenitar 50/1.7 to ciekawy i specyficzny obiektyw i niezbyt popularny, ale ktoś musiałby być bardzo zdeterminowany, żeby dać za niego 300zł.
Pierścienie na m42 wykorzysta tylko do obiektywów z m42, chyba lepiej kupić pierścień(adapter m42) i pierścienie pośrednie z mocowaniem do canona.
Zawsze będzie mógł je wykorzystać z innymi obiektywami