Odp: Uszkodzony 50mm/ f1.8
Jeśli nie ma żadnego pęknięcia to wielu użytkowników forum po prostu wciskało na miejsce.
szkoda gadać jak wykonany jest ten obiektyw :(
zabawki dla dzieci są lepiej spakowane ;)
Wyglada na to ze miałeś dużo szczescia, z tego co widać na zdjęciach - nie ułamal sie żaden z 4 haczyków na obudowie soczewki (mój pracuje na 2).
Nie powinno być problemu z ponownym montażem bez rozbierania obiektywu.
Pojedynczy ząbek wystający z obudowy soczewki powinien znaleść sie na miejscu mechanizmu w obudowien glownej.
@Tkaczy - Czy mógłbyś mi bardziej to zobrazować np. na przykładach podanych zdjęć które dodałem bądź w inny sposób ?
Jak się nie mylę kupiłeś go jakiś czas temu w takim stanie na aukcji, jak bym poszukał dobrze to dałbym linka do niego bo przypomina mi się ta fotka z parapetu :D
W tym przypadku radzę zdemontować tylną część obiektywu, tzn. odkręcicić wkręty mocujące element stykowy, zdemontować maskownicę osłaniającą wnętrze, wyjąć z obudowy tylną część obiektywu ze szkłem i mechanizmem przysłony. Dwie "rozłupane" części optyki delikatnie aczkolwiek z naciskiem złożyć do kupy aż zadziałają zatrzaski, oczywiście w odpowiedniej pozycji, pamiętaj przed tym o założeniu pierścienia z napisami Canon lens EF ... itd. Nie śpiesz się, myśl i będzie ok :)
Pomocne będą filmiki o de- i montażu tego obiektywu:
https://www.youtube.com/watch?v=15tUQhVMScc
https://www.youtube.com/watch?v=XOWsumuFIMs
@pawel1178 - Obiektyw kupiłem 1,5 roku temu :) I nie kupiłem w takim stanie gdyż jak napisałem spadł z metra wysokości.. A parapet jest mój..
@treo - Czyli rozmontować obiektyw na części pierwsze i złożyć go od nowa , bo jak napisał Tkaczy to nic się nie ułamało więc chociaż tyle dobrze..
Jak coś to będę pisał w razie czego :) Dzięki !
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
szkoda gadać jak wykonany jest ten obiektyw :(
zabawki dla dzieci są lepiej spakowane ;)
Bo widzisz... obiektyw w założeniu służy do robienia zdjęć, zaś zabawki do zabawy z rzucaniem i upadkami włącznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
yrats
Bo widzisz... obiektyw w założeniu służy do robienia zdjęć, zaś zabawki do zabawy z rzucaniem i upadkami włącznie.
tylko widzisz zabawka kosztuje 30zł a obiektyw 400 ;)