Animacja poklatkowa - noc, gwiazdy i wilgoć na obiektywie...
Głupie pytanie może... Czy da się coś zrobić, żeby uniknąć skraplania pary wodnej na obiektywie pozostawionym na dworze na całą noc? Aparat na statywie owijam workiem foliowym, ale frontowego szkła obiektywu przecież nie mogę zasłonić. Wszystko idzie dobrze mniej więcej do godziny 4:00, kiedy zaczyna robić się zimno i na obiektywie osadza się para wodna.
Odp: Animacja poklatkowa - noc, gwiazdy i wilgoć na obiektywie...
Kiedyś widziałem w internecie patent z opaską na rzep owijaną wokół obiektywu, a w niej umieszczone rezystory ceramiczne.
Poczytaj: http://the-art-of-light.blogspot.com...ktywu.html?m=1 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kata
Głupie pytanie może... Czy da się coś zrobić, żeby uniknąć skraplania pary wodnej na obiektywie pozostawionym na dworze na całą noc? Aparat na statywie owijam workiem foliowym, ale frontowego szkła obiektywu przecież nie mogę zasłonić. Wszystko idzie dobrze mniej więcej do godziny 4:00, kiedy zaczyna robić się zimno i na obiektywie osadza się para wodna.
Zapytaj na forum astronomicznym. Najprostszy sposób to tekturowa tuba dłuższa niż obiektyw. Ale oni często fotografują tylko wycinek nieba.
Witaj
Coś podobnego używam własnie na teleskop i nie mam żadnych problemow przez cala noc nawet przy -10
Grzałka do teleskopu z regulatorem mocy - ATM, DIY, modyfikacje - Największe Forum Astronomiczne - Astropolis.pl
Pozdrawiam
Artur