Canon 600D i "poszarpane" krawędzie
Witam!
Od niedawna w zdjęciach mojego Canona 600D zauważyłem pewien błąd- poszarpane krawędzie i linie. Niezbyt ciekawie to wygląda:/
Przykładowe zdjęcie: http://i.imgur.com/51TgNQ6.jpg (Poszarpane struny)
Skąd się to bierze i jak się tego pozbyć?
Odp: Canon 600D i "poszarpane" krawędzie
Na moje oko jest ok, struny nie są gładkie a zdjęcie oddaje ich strukturę...
Zdjęcie ok, o struny zadbać/wymienić ;)
Struny są ok, ale tutaj nie chodzi tylko o struny :( Za chwilkę dodam kolejne zdjęcie
--- Kolejny post ---
http://i.imgur.com/FapCI4V.jpg
w czym problem, bo ja tu żadnego nie widzę? :>
Krawędzie i linie w moim Canonie nie są gładkie, tylko takie "poszarpane". To moj pierwszy aparat, nie wiem czy we wszystkich tak jest :C Jeżeli tylko 600D ma taki problem, to czy da się to naprawić?
Nie otwierasz może tych zdjęć z Przeglądarce fotografii Windows? Miałem podobny problem (nasilenie zależało od rozdzielczości monitora). Okazało się, że przeglądarka Windowsowa słabo radzie sobie ze skalowaniem zdjęć. Zainstalowałem FastStone Image Viewer i problem zniknął.
Zobacz czy jak powiększysz zdjęcie to linie nadal będą poszarpane. Jeżeli nie to wygląda to właśnie na problem ze skalowaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Na moje oko jest ok, struny nie są gładkie a zdjęcie oddaje ich strukturę...
Centur, zlituj się, miałeś kiedyś gitarę w ręku? Spójrz na pierwsze dwie struny (e i H) - te dwie struny w gitarze akustycznej lub elektrycznej to "gołe druciki", bez żadnej owijki . Cienki drucik (typowa struna e ma średnicę 0,009 cala), mocno naciągnięty jest prosty... jak struna ;-) - zapewniam Cię, że nie ma na nim żadnych zmarszczek czy tego typu "owijki" jaką widać na zdjęciu.
Też uważam że jest ok. Jak już to może lekko poruszone dlatego na 100% crop nie jest idealnie.
Ja tam widzę mgiełkę (wada optyczna obiektywu) + paskudne algorytmy odszumiania i wyostrzania (DPP?).
Nic poza tym...