Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?
Witajcie,
od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Aparat ma służyć do codziennego użytku (wakacyjne wyjazdy, imprezy rodzinne, spacery, czasami jakiś mini fotoreportaż ze ślubu lub chrztu), ale przede wszystkim myślę o fotografii mojej żony, coś w tym stylu: Sesja aktu - od pomysłu do realizacji - praktyczny poradnik - Aktualności - www.SwiatAktu.pl - jak zapewne szybko się zorientowaliście nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego też proszę Was drodzy użytkownicy o radę jaki aparat i jaki obiektyw polecilibyście mi aby zacząć przygodę z fotografią. Po wizycie w jednym z supermarketów, zwróciłem uwagę na Canona 60d wraz z obiektywem 18-135 lub ten sam model wraz z 17-85. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na sprzęt fotograficzny to ok. 3.000-4.000 zł
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne rady,
marc_
Odp: Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?
znasz takie powiedzenie że "jak coś jest do wszystkiego..." no ale jeśli juz to 50d/60d/650d + coś ze światłem 2.8 np 17-55 od c lub 17-50 od s lub t ...
Ja bym jeszcze pomyślał o lampie, ostatnio mi jej brakuje. No chyba że nie masz takiej potrzeby.
60D to dobry wybór, a 70D jeszcze lepszy.
Do tego jasny obiektyw o świetle 1,4-1,8 i powinno Ci się spokojnie udać.
Foty częściej będą we wnętrzach, choć akty na łonie natury są również fajne, a jeżeli crop - to do niego tylko jasne szkła.
Moim zdaniem daruj sobie 17-85, o czym niedawno było już pisane.
Zainwestuj w lampę.
Wykorzystaj szukaczki, bo sporo było podobnych wątków:
Przeszukaj Canon-Board.info przez Google
--- Kolejny post ---
Zanim napisałem, Koledzy byli pierwsi.
Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.
Ja przy tym budżecie wybrałbym 60d i ef 35/2 is. Będzie 4, 5 kPLN. Może być w ostateczności i zoom 2.8 jak Kolega wyżej napisał.
Choć tak naprawdę, to szukałbym ff i 50/1.4 ...
50d lub 60d plus jakis obiektyw uniwersal jasny....
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.
Taki zestaw jest wprost idealny do aktu :)
Są magicy co rozbierane zdjęcia ajfonem (lub inną lumią, czy galaxy) potrafią zrobić (wiele przykładów w necie).
Przy czym główne bohaterki nie zawsze wiedzą, że uczestniczą w sesji.
Żeby nie było, że nie na temat: nowy C60D ma teraz rewelacyjny stosunek: cena/możliwości/jakość.
Za chwilę zapasy się skończą i pozostaną używki lub 70D.
Nie chcę pisać o puszkach bo koledzy wyżej wyczerpali temat i decyzja na ten temat należy do Ciebie.
Chcę jednak tu zwrócić uwagę, że kolega dopiero zaczyna przygodę z portretami i czemu od razu ma wywalać 1,5k na obiektyw 50/1,4? Nie lepiej by było zakupić 50/1,8 (4x tańszy) a za zaoszczędzone pieniądze zakupić jakąś lampę np 430EXII a i zostanie parę groszy na jakąś blendę?
I zaraz posypią się gromy, że 50/1,8 jest do bani, że nie będziesz zadowolony, że lepiej dołożyć "parę groszy" do jaśniejszego obiektywu.... ale gdy ma się ograniczony budżet, to każdy grosz się liczy, a naprawdę lepiej w takim przypadku mieć zapas a ewentualne nadwyżki przeznaczyć na wspomniane wyżej sprzęty ( lampa, blenda) bo portret to nie tylko obiektyw i puszka.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Kup sobie używanego Canona 5D mkI !!! Canon 5d - IDEAŁ przebieg - 14000, Gratisy !!! (4092323371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chciałbym zauważyć, że koleś sprzedający tego 5d też ma założony 50/1,8 ;)
ta 50 to pewnie stary ramol założony celem podniesienia atrakcyjności oferty