Czy ten obiektyw może się nadawać na zdjęcia krajobrazu? Jak u niego z ostrością? Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 lub Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
Wersja do druku
Czy ten obiektyw może się nadawać na zdjęcia krajobrazu? Jak u niego z ostrością? Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 lub Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
już lepiej 18-55 is II albo stm. Olej 17-85 - nagminnie pada flex, nie grzeszy ostrością, a jedynym plusem jest USM.
Co do 18-200 to jak chcesz jeden obiektyw do wszystkiego, to warte do przemyślenia.
ps. po co Ci drugi temat? założyłaś jeden i wystarczy.. zwłaszcza że jego nazwa jest bardzo OGÓLNA i nadaję się do tego pytania, które zadałaś tutaj w osobnym wątku...
17-85 nie polecam. Dwa lata używania i padł flex. Ogólnie mydlany. Ostry na 85. Sprzedałem jako uszkodzony i żałuję, że go kupiłem.
Do zdjęć krajobrazu to raczej polecałbym stało ogniskowy obiektyw szerokokątny. Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM do zastosowań amatorskich jak najbardziej będzie, krajobrazy też można focić. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym nie znajdziesz lepszego tzw. spacer zoomu. Mam ten obiektyw od 3 lat i jestem z niego bardzo zadowolony bo nigdy mnie nie zawiódł. Trzeba trafić na ostrą sztukę a przy fotografowaniu nim mieć świadomość jego ograniczeń i wynikających z tego możliwości. Gdybyś miał go kupić to tylko nowy.
Pozdrawiam.
No proszę Cię. To tak jakby pisać, że kupując Malucha masz szansę trafić na szybką sztukę ;).
Generalnie 17-85 jest jednym z najmniej udanych szkieł canona i jego jedyne zalety to USM i lepszy zakres niż KITa. Ale co z tego jak jakość zdjęć bardzo marna. Ja go kiedyś kupiłem jak jeszcze kosztował prawie 2k PLN. To byłą transakcja wszechczasów ;). Canonowski 18-200 jest lepszy w każdym punkcie, nie przeszkadza nawet brak USM, bo ostrzy szybko i pewnie.
Do zdjęć krajobrazowych - tak jak napisał Tom77 i ja zwykle go polecam:
Canon 15-85, naprawdę warto.
Landszafty to nie tylko szeroki kąt, ale coś dalej również się przydaje.
Uniwersalny zakres jest świetny i bardzo dobra jakość optyczna.
Zobacz galerię:
http://www.canon-board.info/obiektyw...x-800px-66001/
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 kupiłem go z puszką 50D i byłem mega zadowolony bo wcześniej maiłem Nikona D80 z kitem masakra.
Nadszedł czas na 50mm 1,4 i dostałem oczopląsów jak zobaczyłem ilość szczegółów na obrazku ;) (polecam stałki)
--- Kolejny post ---
aa w pracy mam 2 takie szkła (17-85) po 3 latach taśmy padły :/ koszt naprawy 250zł