Dlaczego warto kupić MacBooka?
Siemanko, zaczęło mnie nurtować pytanie dlaczego warto kupić MacBooka? Jak by nie patrzeć cena jest kosmiczna a podzespoły zdecydowanie słabsze w porównaniu do kompów z windowsem... Jakie plusy i minusy ?
Proszę o opinie osób korzystających z tych komputerów.
Pomysł wpadł mi po tym jak się dowiedziałem że mogę mieć maca w dobrej cenie ;)
Czy jest możliwość podłączenia pod laptopa monitora typu EIZO ?
Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?
Dlaczego pytanie sugeruje odpowiedź? :)
Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej... jeśli na macku będzie chodził płynnie to warte zastanowienia :) Odp. nie jest sugerowana.. po prostu nie lubię wydawać kasy w błoto ;)
Jako moderator przestrzegam, że na forum nie tolerujemy tematyki religijnej :mrgreen:
Na Mac OS pracowano tedy, gdy procesor Motoroli G450 był 2x wydajniejszy od Intela 500MHz. Różnica między technologią RISC i CISC. Niestety te czasu już minęły i Mac jedzie obecnie na prockach Intela. Kiedyś - 15 lat temu graficy w PL chętnie pracowali na jabłkach.
Moim zdaniem teraz nie ma sensu. Pytałem 2 miesiące temu kolegę w USA i powiedział jak cierpisz na chroniczny nadmiar kasy to OK. Dostaniesz ładny komputerek w kartonie z papieru kredowego itd. Podobnie jest z telefonami iPhon nie jest tani, ale pięknie wykonany.
Hahaha ;) no dzięki za pomoc...
Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Hahaha ;) no dzięki za pomoc...
Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest stabilniejszy. Mam PC Della i nie zawiesza się mimo korzystania z kilku programów jednocześnie. Niestety w PL królują składaki, na dziwnych płytach głównych. I wtedy system może nie pracować stabilnie, bo wkładane są podzespoły, które nigdy nie powinny być razem montowane. Wszystko w PC jest ważne - płyta główna , HDD, pamięci, procesor itd. Kup sobie PC z prockiem Intela i7 i na intelowskiej płycie oraz dobrą grafiką Nvidia to nie pożałujesz.
Gdyby Maca można było swobodnie modernizować pewnie też nie byłby stabilny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej...
To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.
Użyj jakichś benchmarków, sprawdź wydajność jaką masz obecnie i porównaj z innymi konfiguracjami.
Na AMD specjalnie też nie utyskuję, mam dwa robocze kompy w różnych konfiguracja i dają radę nawet bardziej wymagającemu softowi aniżeli LR.
Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zasilacza, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd. Można podkręcić mnożnik, częstotliwość. Zależy od tego czym dysponujesz.
zawsze można zrobić tak:)