Obiektywy m42 czy warto :)
Posiadam takie 3 obiektywy m42 :
-AUTO REVUENON f/2.8 35mm
-AUTO REVUENON f/1.8 50mm
- -AUTO REVUENON f/2.8 135mm
I moje pytanie, posiadam do systemu canona następujące obiektywy 17-55 f/2.8 50mm f/1.8 85mm f/1.8 czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Odp: Obiektywy m42 czy warto :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Patryk Gałązka
Posiadam takie 3 obiektywy m42 :
-AUTO REVUENON f/2.8 35mm
-AUTO REVUENON f/1.8 50mm
- -AUTO REVUENON f/2.8 135mm
I moje pytanie, posiadam do systemu canona następujące obiektywy 17-55 f/2.8 50mm f/1.8 85mm f/1.8 czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Czy nie było by warto kupić adapter za 15 zł i samemu sprawdzić? ;)
testuj testuj :p
50 1.8 jest super i 135 jak będzie ostra sztuka to też będziesz zadowolony :P
Albo taki wypasiony... za 26,50 to piknie jak jest ostro...
Chłopie! Masz sprzęt za kilka tysięcy złotych i się zastanawiasz, czy warto kupić groszową przejściówke by sprawdzić... calkiem fajne i nie najtańsze m42... allegro.pl i do dzieła!
Kup przejściówkę z potwierdzeniem ostrości i działaj. Ja kupiłem przejściówkę i do tego obiektyw makinon 28-80 w celu sprawdzenia właśnie. No i jest ok,obiektyw mimo nie najlepszego światła (3.5-4.5)spisuje się świetnie,może to zasługa dobrej optyki zakończonej soczewką 72mm. Niedługo wstawię zdjęcia z tego szkiełka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Patryk Gałązka
czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Myślę, że początkowo będziesz zachwycony. Później to wszystko odłożysz i nie wrócisz.
Miałem pełno takich różnych cudaków z czasów Praktici ale i późniejszych (super cena).
jak nie chcesz kupować przejściówki za 20zł to zobacz sample na necie i oceń czy ci pasują; mz szkła masz super ale nie każdy radzi sobie z brakiem AF
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Myślę, że początkowo będziesz zachwycony. Później to wszystko odłożysz i nie wrócisz.
To wtedy napisze do mnie i ja chętnie 35 i 50 odkupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Albo i nie;)
Ja od 7 lat (wtedy trafiło do mnie pierwsze manualne szkło) jeszcze nie odłożyłam tzn. kasę odkładam i systematycznie coś wymieniam lub dokupuję :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Peter87
To wtedy napisze do mnie i ja chętnie 35 i 50 odkupię.
A ja 135 przygarnę:D
Dobra to zamawiam adapter jaki polecacie z potwierdzeniem ostrości czy to pic na wode ? Jak nie spodobają mi się efekty to odsprzedaje :) Jakimi kwotami jesteście zainteresowani ? Podrzućcie jakieś adaptery na alledrogo.pl jak chcecie kupować to piszcie pw :)