Niedoświetlone fotografie
Nie wazne jaki obiektyw mam na korpusie 40d, Wszystkie fotografie sa niedoswietlane przez puszkę. Nie wiem co jest grane oraz czy moge poprawic to sam. Tudziez niedoswietlenie widac na recznym ustawieniu balansu bieli, wskazniki na parametrach są ok. Byłem w dwóch labach i z kazdego odbitki matowe, są za ciemne co powoduje ze z labu dymam z powrotem do domu, rozswietlam zdjecie tak, potem znowu do labu i metoda prob i błędów dopasowuje swiatlo czy mi odpowiada.
Dobrze ze mam rower.
W 7d problem nie występuje.
Sprzedać na częsci czy oddać do serwisu?
Odp: Niedoświetlone fotografie
Zrób sobie test: strzel w trybie auto fotkę białej kartce, tak żeby wypełniała cały kadr i była równo oświetlona. Zobacz histogram: jeżeli jest na środku to ok, jeżeli przesunięty w którąś stronę to może to być problem ze światłomierzem.
Tylko nie kumam czemu tyle tym rowerem zasuwasz. Na monitorze nie widać, że są niedoświetlone?
Dzięki za przypomnienie sprawdzenia histogramu, czasem człowiek zapomina :)
Otóż jest on na środku.
Teraz tylko pytanie sie rodzi co jest nie tak? Wiem ze odbitki mat są ciemniejsze ale dlaczego 7d robi je odpowiednie na druklarce frontiera a z 40d sa niedoswietlone?
Ponadto monitor mam w ustawiony na tryb foto. Musze spróbować labu jakiegos online.
Poszukam
A na monitorze jak wyglądają?
Cytat:
Zamieszczone przez
Silveraxe
Byłem w dwóch labach i z kazdego odbitki matowe, są za ciemne co powoduje ze z labu dymam z powrotem do domu, rozswietlam zdjecie tak, potem znowu do labu i metoda prob i błędów dopasowuje swiatlo czy mi odpowiada.
Dobrze ze mam rower.
Masz za to kondycję :)
Poza tym, to wrzuć owe zdjęcia, dopisz uwagi - popatrzymy. Dodaj linki.
Może kiedyś robiłeś ręczną korektę wzorca balansu bieli czy jak to się tam nazywa? Jedyne co mi przychodzi jeszcze na myśl.
Pewnie masz ustawioną korektę ekspozycji na minus, balans bieli nie ma nic do tego
Witaj
Na jakim monitorze pracujesz, czy jest skalibrowany? Generalnie większość niekalibrowanych monitorów LCD (jak nie wszystkie) ustawione są zbyt jasno. Co podczas obróbki powoduje, że przyciemniamy zdjęcia. Zaniesione do labu są na odbitkach zbyt ciemne.
Może to jest przyczyną
Pozdrawiam
Skoro porównuje zdjęcia z dwóch aparatów i z jednego jest OK a z drugiego nie, to raczej nie winiłbym monitora.
IMHO, bez sampli to wróżenie z fusów.
1 sprawa poprosimy Fotki z 40D i 7d
2 sprawa to czy auto korekta była wyłączona czy włączona na odbitkach (dowiesz się tego u fotografa)