Odp: Mysz do obróbki w PS
Ja ostatnio przeszedłem na ergonomiczną. Już nie wrócę do zwykłej.
Mam taką
Wholesale Vertical Mouse - Buy New DELUX M618 Joy Wired Vertical Mouse Optical Mouse Ergonomic Design O348, $24.31 | DHgate
Pod DPI są 3 rodzaje czułości. Ja mam w wersji przewodowej USB - tutaj jest bez.
Czy ktoś użytkuję myszy pionowe tzw. Vertical mouse i potwierdzi , że są takie dobre jak mówi przedmówca.
Właśnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem.
Miałem przez jeden dzień i się pozbyłem. IMHO, mniejszy zakres ruchów i precyzja, bo trzeba praktycznie operować całą ręką. Na zwykłej myszy wystarczy Ci zasięg palów, bo to one przesuwają mysz, podczas gdy cala ręka jest praktycznie nie ruchomo. Przesuwanie tylko palcami jest zdecydowanie bardziej precyzyjne.
Problemu by nie było, gdyby ta pionowa mysz nie miała tej podstawki pod nadgarstek. Moja miała.
Ja używam takiej podkładki
Bez niej jest dużo gorzej, bo trzeba całą ręką przesuwać.
Mysz jest tańszym rozwiązaniem, ale nie umywa się mimo wszystko do tabletu pod względem ergonomii.
Interesujące, osobiście też używam podobnej podkładki jak szwayko
Do PS'a tylko wacom... tyle w temacie. Muszą można, ale suwaki w LR katować.
Dokładnie tak.Wacom i sam nie będziesz chciał słyszeć o żadnej myszy...
Od kilku lat obrabiam zdjęcia używając zarówno myszy, jak i tabletu. Niektóre rzeczy szybciej/precyzyjniej można zrobić jednak myszą. Jakiś czas temu wymieniłem sfatygowanego wacoma na taniego Huion'a - i też mogę go polecić, a jest dużo tańszy.