Odp: 'nowy' canon do 1500
ale tylko wygląda źle?
fotki robi dobre?
brakuje czegoś w 400d?
Fotki są ok. Jest w pełni sprawna maszyna tylko przydało by się zrobić mu remont wraz z pełnym czyszczeniem i wymianą wszystkich gąbek.
Własnie dlatego mam zagwozdkę - czy nowsze modele (poza video i live view) przynoszą jakieś realne korzyści - ulepszone matryce itd.?
Jedyne co mnie wkurza w 400d to marny wizjer :(
Cytat:
Zamieszczone przez
sok
...czy nowsze modele (poza video i live view) przynoszą jakieś realne korzyści...(
Na pewno wyższe używalne ISO
Niedawno kupiłem 50D (przebieg 14k) za 1400zł. Mam też 500D (od 3 lat) porównując obydwa do 400D jakość zdjęć jest dużo lepsza zwłaszcza na wysokich ISO, AF też o wiele sprawniejszy. Dobry wyświetlacz, pozwalający np. dokładnie ocenić ostrość zdjęcia - w 400D wyświetlacz jest "cienki". Próbowałem sprawdzić mój obiektyw (S 17-50 2.8) czy występuje BF na 400D kolegi i nie dało się na tym wyświetlaczu dokładnie określić.
Wizjer też jest lepszy - zwłaszcza w 50D
jeszcze 550d/600d się kupi oprócz 50d :p
któryś z tych trzech na pewno będzie git - ale ja bym robił foty Twoim 400d aż zdechnie i dopiero kupił nowy, po co zmieniać jak działa :p
Dzieki za wpisy :)
Napisałem też do serwisu canona, ile może kosztować taki remont generalny. Zobaczymy co odpiszą
Druga sprawa - jest sens iść w ten sam segment? Tzn 400d-> 450d->550d itd. ?
Cytat:
Zamieszczone przez
sok
Druga sprawa - jest sens iść w ten sam segment? Tzn 400d-> 450d->550d itd. ?
Wszystko zależy od tego czy oczekujesz lepszej ergonomii podczas robienia zdjęć i porządniejszej obudowy. Generalnie obrazek 500D i 50D jest podobny, ważniejsze jest jednak szklo.
myślę, że skoro już masz pewne doświadczenie to może warto zmienić na coś lepszego (dwu, jednocyfrowego?) - tutaj odczujesz różnicę zarówno w jakości jak i komforcie. Zamiana do 550d nie ma sensu w moim przekonaniu.
550 to bardzo fajny aparat,teraz do wyjęcia za grosze
Canon 400d ergonomicznie jest niezły, ale ciut za mały dla mnie - ma to też zalety, jednak 'grip' jest ciut za mały.
A jak ma się kwestia jasności wizjera w 550d vs 400d i 400d vs 50d? Stawiam ze w 50d będzie lepiej, ale czy wiele? I czy w 550d jest zauważalnie lepiej?