AF Servo a żywotność obiektywu
Dzis narodzilo sie u mnie w glowie pytanie, jak wplywa, czy czeste uzywanie AF Servo przyspiesza smierc obiektywu?
Z jednej strony mialem 70-200 2.8L USM, szklo ktore sprzedalem, gdy wlasnie konczylo osiemnastke i AF dzialal swietnie.
Z drugiej strony czasem, zwlaszcza w komentarzach pod ogloszeniami sprzedazy widze "pewnie zajezdzony w Servo"
A wiec jak to z tym autofokusem sledzacym jest?
Zwlaszcza ze od jakiegos czasu przyzwyczajam sie do back button focusingu i Servo u mnie jest mozna powiedziec jedynym trybem AF...
Odp: AF Servo a żywotność obiektywu
używanie sprzętu skraca jego życie
nieużywanie także...zatem używaj i rób zdjęcia
To nie najgorszy z dylematów. Mój kolega długo nie dawał się przekonać do zapisu RAW bo.... przy wielkich plikach karta się szybciej niszczy ;)
Kiedy silnik w korpusie ma napędzać AF jak np. w Nikonach to taki silnik z trybikami w obiektywie dostaje trochę.
Ale w przypadku USM napęd AF jest dość prosty mechanicznie i wyglądana na mało awaryjny.
Ja bardziej się obawiam o IS.
No i kretyńskie zoomowanie wte i wewte - generuje luzy i niszczy taśmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No i kretyńskie zoomowanie wte i wewte - generuje luzy i niszczy taśmę.
No se zrobie z zuma stałkę-faktycznie szkoda obiektywu :shock: .
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kiedy silnik w korpusie ma napędzać AF jak np. w Nikonach to taki silnik z trybikami w obiektywie dostaje trochę.
Ale w przypadku USM napęd AF jest dość prosty mechanicznie i wyglądana na mało awaryjny.
No wiesz, stare dzieje. Obecnie Nikkory mają AF-S pierścieniowy (czyli USM) ale to głównie zoomy "pro" f/2.8 albo powszechniejszy micro-motor (też nazywany AF-S jakby co).
Co do żywotności to nie ma obaw - większość Canonów ma USM (co mi się bardzo podoba w tym systemie) i jeżeli nie piszczy to jest w dobrym stanie. USM ze względu na swoją konstrukcję ma dosyć dużą niezawodność.
dziekuje za odpowiedzi, wyglada na to ze wszystkich moich szkiel musze uwazac tylko na 50 1.4, ale w tym szkle raczej servo nie jest mi potrzebne :)
50 1.4 jest najdelikatniejszy z tego zestawu, to fakt. Ale dopóki jest produkowany, można w nim wymienić AF na nowy w razie kłopotów.
Cytat:
Zamieszczone przez
yrats
To nie najgorszy z dylematów. Mój kolega długo nie dawał się przekonać do zapisu RAW bo.... przy wielkich plikach karta się szybciej niszczy ;)
To akurat nie jest prawdą, bo karta przy dużych plikach, to dopiero rozwija skrzydła :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Armando
dziekuje za odpowiedzi, wyglada na to ze wszystkich moich szkiel musze uwazac tylko na 50 1.4, ale w tym szkle raczej servo nie jest mi potrzebne :)
Zamiast się tym przejmować i stresować po prostu rób zdjęcia. Martwił to się będziesz jak sytuacja taka wystąpi. Równie dobrze może nigdy nie zaistnieć.
Od dzis robie zdjecia telefonem, po co mam zajezdzac migawke :)
Stary daj na luz, po prostu strzelaj foty, do tego jest ten sprzet stworzony.
Ps. Jesli sie juz o cos bac beda to tasmy w zoomach i stabilizacje :).