Odp: Pomoc w ocenie ostrości
wszystko wygląda w porządku odłącz internet, nie czytaj forum, rób zdjęcia wróć szczęśliwy :)
I tak ma być, poczytaj o głębi ostrości
Ostrość zdjęcia zależy od kilku czynników, np:
- jakości obiektywu, np. rozdzielczość w zależności od przesłony
- ustawienia punktu ostrości (np. jakość AF)
- głębi ostrości
- ustawień w aparacie np. stopnia wostrzania
- jakości statywu, samo postawienie na statywie nie jest gwarantem nieporuszonych/nie rozmytych zdjęć.
Postaraj się :
- poznać swój obiektyw, dla jakich przesłon masz najlepszą ostrość w centrum kadru (internet)
- sprawdzić gdzie ustawiona jest ostrość, albo ustawiać ręcznie
- znać głębię ostrości dla danej odległości/przesłony/ogniskowej (kalkulator głębi ostrości)
- wiedzieć jaki jest wpływ ustawień w aparacie na ostrość na zdjęciu (instrukcja, doświadczenia)
- na statywie wszystko mocno dokręcić i ustawić :
-- tryb w wstępnym podniesieniem lustra
-- 2 sekundowa zwłoka
-- zdalne wyzwalanie/samowyzwalacz
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
lobuzu
Powiedzcie czy z tego zestawu się da wycisnąć coś więcej( nie do końca odpowiada mi ostrość tych fotek).
To napisz jeszcze (albo zaznacz) gdzie celowałeś z tą ostrością - na płatki, liście, do środka?...
I powiem szczerze, że bez sensu jest twoje pytanie o ocenę ostrości jak odcinasz exif i dajesz zmniejszone fotki.
Jak chowasz exif, to chowasz Wszystkie informację o tym zdjęciu.
Wiadomo, że w poście nie wstawisz pełnej rozdzielczości, ale możesz to zdjęcie podlinkować do pobrania.
Obiektyw masz nie najwyższych lotów a dodatkowo oświetlenie nie za bardzo. Zdjęcie wyszło mdłe, przez oświetlenie i zły balans bieli, nie pomogło też nadmierne przykręcenie przysłony. Bawiąc się suwakami, rozjaśniając trochę zdjęcie i podciągnięcie lekko kontrast, widać że nie ma tu ostrości. Reasumując, chcesz mieć ostre zdjęcia musisz niestety zainwestować w lepszy obiektyw.
witam, to moze ja sie podepne. nie bede owijac w bawelne. moze mi ktos powiedziec w czym tkwi problem
punkty af na psie, a jak na moje oko ewidentnie ostrosc zlapana na trawie przed psem. Troche sie podłamałam bo jak na moja kieszen to sporo kasy poszlo na sprzet co prawda uzywany ale i tak swoje kosztowal, zamienilam z alphy390 z soligorem 70-210/ 2.8 bo byl dla mnie po prostu za wolny, chcialam zajac sie fotografia psow sportowych, alpha dzielnie sluzyla mi 3 lata, co prawda sprzet wolny ale i na zawodach dalo sie cos z niej wycisnąć, przy zdjeciach na ktorych za wiele ruchu nie bylo typu portret, dawal sobie rade calkiem dobrze. kupilam canona i wlasciwie jeszcze ani jednego ostrego zdjecia nie zrobilam. albo mam bardzo slabe podstawy, albo jeszcze dobrze sie z canonem nie poznalam. czy problem tkwi w zle skalibrowanym obiektywie pod body ? prosze pomóżcie. jesli cos napisalam niejasno, za malo, o czyms zapomnialam, potrzeba wiecej zdjec i informacji do "postawienia diagnozy" prosze nie krzyczcie nie atakujcie po prostu powiedzcie
Jakie body i jaki obiektyw ?
Czy oglądałeś zdjęcie w DPP ?. Tam można sprawdzić gdzie był ustawiony na prawdę punkt ostrzenia.
Za dużo pytań, po prostu podeślij plik (tak jak był zapisany) na
jan.pawlak@onet.pl
jp
sprzet canon 40d z canonem 70-200 f4 L USM. punkty ostrzenia mam pokazane przy przegladaniu zdjec na aparacie, sprawdzilam - na tym zdjeciu o na tylnej podniesionej lapie. dzieki za odp - zdjecie poszlo ;) - Monika :)
Cytat:
Zamieszczone przez
koko90
sprzet canon 40d z canonem 70-200 f4 L USM. punkty ostrzenia mam pokazane przy przegladaniu zdjec na aparacie, sprawdzilam - na tym zdjeciu o na tylnej podniesionej lapie. dzieki za odp - zdjecie poszlo ;) - Monika :)
Doszło, poczekaj jakieś 10 minut
jp