Jakie książki fotograficzne?
Witam, szukam książek do nauki fotografii cyfrowej lustrzankami. Co możecie polecić? Najlepiej, aby książki były w PDF'ie, ponieważ chciałbym czytać na tablecie z andoidem. Szukałem w internecie, oraz na tym forum, ale większość dotyczyła aparatów na film. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Odp: Jakie książki fotograficzne?
Nie sprecyzowałeś jakiego zagadnienia mają dotyczyć książki oraz jaki stopień zaawansowania przedstawiać. Jeśli interesują cię podstawy to polecam całą serię Bryana Petersona np. Ekspozycja bez tajemnic, Kompozycja bez tajemnic lub jeśli interesuje cię robienie zdjęć z lampami to Lampa błyskowa bez tajemnic. Generalnie Petersona czyta się bardzo dobrze. O błyskaniu flashem bardzo dobrą książką jest też Siła flaszy autorstwa Syl Arena. Natomiast jeśli interesują cię elementarne podstawy typu ekspozycja, głębia ostrości i generalnie jak to wszystko działa to w internecie jest mnóstwo informacji wystarczy poszukać. Całkiem fajnym serwisem jest Szeroki Kadr choć generalnie używają tam nikonów ale zasady są uniwersalne.
Co prawda nie PDF ale polecam wycieczkę do sklepu REAL - na dziale z książka mają kilko pozycji z wydawnictwa Helion za 14,90
min:
Alchemia portretu - warsztaty Bolesława Lutosławskiego
Sztuka czarno-białej fotografii. Hoffmann
Perfekcja w Fotografii. Barr
Zen i sztuka fotografii. Rowe
Te akurat sam kupiłem, jest oprócz tego coś ze Scota Kelbyego i parę innych pozycji, najlepiej przejść się samemu w każdym z Reali bywają inne pozycje
Witam wszystkich fanów fotografii w magicznej sieci Canona. Ja polecam książkę pana Andrzeja Mroczka "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym", ale moim zdaniem czytanie tej książki w PDF, o ile istnieje, to profanacja. Pozdrawiam. Tomasz.
Kaindox dobrze gada, W auchanie w sosnowcu ost były za 9.99zł przecenione z 60zł książki wydawnictwa helion. Wg mnie lepsza możliwość wchłonięcia wiedzy niżeli czytanie pdfów:)
o widzisz, nie wiedziałem że w Auchanach tez mają akcję, trzeba będzie ich odwiedzić w przyszłym tygodniu. Dzięki za cynk :)
Takie tytuły ja dorwałem link :) Były jeszcze dwie biblie LR 2 oraz z Adobe Flash:)
ja w realu nakupowałem :D jeszcze wszystkich nie przeczytałem :D świetna opcja z tym :) po 11zł były, ale to jeszcze przed świętami brałem :D
Polecam System 7 punktów Scotta Kelbyego....na wypasie książka....uczysz sie obróbki w PS na przykładach zdjec Scotta. A wszystko opisane tak ze najgorszy tuman zrozumie :) Po tych lekcjach PS wydaje sie duuuzo łatwiejszy i zrozumiały :)
Prawdopodobnie czytanie jakiejkolwiek książki o fotografii w formacie pdf to profanacja. Chyba w każdej jest mnóstwo zdjęć a przynajmniej ja nie wyobrażam sobie oglądania ich na małym ekraniku w tablecie.