Wejście w system "C" 1dM2 , 1dM2 N, 1ds
Witam Wszystkich
wiem że pewnie takich tematów już macie dość nie będzie to post z gatunku co na pierwszą lustrzankę itd mimo że trochę może to przypominać.
Obycie z lustrzankami mam jako takie od jakiś 3-4 lat czysto amatorskie. Na początku był to Nikon a obecnie od 2 lat Sony - niestety poszukiwałem gdzie by tu osiąść na stałe w systemie Nikon był blisko stagnacji ale sytuacja wyszła taka że budowałem budżet na inne cele i wyprzedałem go , później mikro budżet zbudowałem system w oparciu o Sony amatorskie.
Od jakiegoś czasu mam styczność z Canonem dzięki uprzejmości kolegi popstrykałem na jego Canonie 1ds i mocno się zauroczyłem foty z tego body wychodziły ... na mój gust oczywiście dla mnie rewelacyjne dużo bardziej mnie się podobają trudno mi określić z jakiego względu ale kolorystycznie i ogólnie są dużo lepsze nawet bezstronni obserwatorzy mówili że zdjęcia z Canona bardziej się im podobają.
Pomyślałem o tym aby przejść na system Canona i budować go szklarnie w oparciu może o wiekowe body które obecnie są w osiągalnych dla mnie cenach -oczywiście używanych
Robię głownie portrety dom lub na zewnątrz niekiedy zdjęcia na rodzinnych imprezach okolicznościowych niekiedy typowe reportaże. ale mimo wszystko są to portrety i to najbardziej uwielbiam :)
Moje pytanie do Was specjalistów czy :
1) z budżetem 2,500 zł jest sens pakować się w pełną klatkę -bo mnie ona zawsze kusiła i chciałbym rozpocząć przygodę z nią i się jej uczyć na wiekowym body i budować baze obiektywów i może z czasem zmieniać body na nowsze ??
2) zastanowiłem się które body wybrać 1ds , 1dM2 , 1dm2N ??? - chyba że macie inną propozycje podobnego gatunku jak te ?
3) w tym budżecie da radę wystartować w ogóle ?? tzn kupić body + obiektyw 35 czy 50 lub 85 ?? - jestem cierpliwy wiem że do nauki na początek starczy mi body + 1 szkło
Dodam jeszcze że karty pamięci posiadam , dostęp do Photoshopa CC również (obsługa cały czas idzie w górę) , akcesoria typu torba również posiadam - to tak uzupełniając
z góry dziękuje za wyrozumiałość i odpowiedzi :)
Odp: Wejście w system "C" 1dM2 , 1dM2 N, 1ds
1D MkII i 1D MkIIn nie są pełnoklatkowe! To wciąż jest crop, choć nietypowy (x1.3).
W tym budżecie masz tylko dwie opcje: 1Ds w pierwszej wersji (sprzęt już przedpotopowy, chyba nawet nieserwisowalny) albo 5D (również w pierwszej wersji).
Do 1Ds MKII trochę trzeba dołożyć, albo liczyć się z tym, że będzie to zajeżdżony wrak...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
1D MkII i 1D MkIIn nie są pełno klatkowe! To wciąż jest crop, choć nietypowy (x1.3).
W tym budżecie masz tylko dwie opcje: 1Ds w pierwszej wersji (sprzęt już przedpotopowy, chyba nawet nieserwisowalny) albo 5D (również w pierwszej wersji).
Do 1Ds MKII trochę trzeba dołożyć, albo liczyć się z tym, że będzie to zajeżdżony wrak...
Jako że w innym temacie przeczytałem o problemach z serwisem i sprzecznych informacjach na temat serwisowania 1d bo sam się dziś konsultowałem z serwisem na temat wymiany migawki bo w starszych body niestety trzeba się z tym liczyć - więc tu sobie odpuszczę chyba 1ds- na 1dsm2 mnie na ta chwilę nie stać. o 5d pytałem i nawet wymiana migawki jest nieco tańsza - lecz czy te informacje prawdziwe po kłosi tego co wynikło w innym temacie z serwisem nie wiem :/
Więc zastanawiam się nad hmm 5d i 1dM2N - w sumie 5d nowsza konstrukcja pełna klatka mieszcząca się budżecie baza budowana szkła będzie powoli pod pełna klatę. Czytałem temat o porównaniu obu ale jest wiekowy - może wniosek wyciągnąłem pochopny ale dla moich potrzeb 5d portret mało dynamiczne foty będzie lepszy ... 1dmk2 n byłby lepszy do reportażu , i 1dmk2 jest lepiej zbudowany trwalej
Czy dobre wnioski wciągnąłem z porównani 5d i 1dmk2 ??
czy ktoś może przybliżyć inne różnice miedzy tymi dwoma body ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamo
w sumie 5d nowsza konstrukcja
może się mylę ale chyba premiera była tego samego dnia 22.08.2005
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamo
1dmk2 n byłby lepszy do reportażu , i 1dmk2 jest lepiej zbudowany trwalej
Budowa, materiały a przede wszystkim trwałość jest chyba identyczna.
Zasadnicza różnica tkwi w wielkości matrycy i szcegółach
Cytat:
Zamieszczone przez
nniwi
może się mylę ale chyba premiera była tego samego dnia 22.08.2005
Tak to prawda, sprawdziłem właśnie to ... mój brak wiedzy sorrki
Cytat:
Zamieszczone przez
artd4
Budowa, materiały a przede wszystkim trwałość jest chyba identyczna.
Zasadnicza różnica tkwi w wielkości matrycy i szcegółach
Hmm to co lepiej wybrać pełna klatkę ? Czy mniejsza matrycę ?
Jak z jakością zdjęć na tych dwóch puszkach ? Co lepiej nada się pod moje potrzeby portrety głównie? Wiem że na obu się da ale...no właśnie to jest dylemat co wybrać na pierwszego Canona ?
Do portretu to lepiej FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Do portretu to lepiej FF.
to teraz pytanie do użytkowników 5d I ...na co zwracać uwagę przy zakupie jakich przebiegów już raczej unikać (górna granica) ??
drugie pytanie jakie szkło na początek do portretu w sumie do nauki pełnej klatki w miarę uniwersalne ??
rozstrzał cenowy ogromny jak widzę tych body jest pytanie do doświadczonych użytkowników w jakich graniach optymalny zakup jaką granicę uznać za podejrzaną ??
PS
jako że jestem nowym użytkownikiem i nie spełniam warunków regulaminu "giełda - kupię" w jaki sposób mogę poszukiwać poprzez forum body 5d - tak aby nie łamać regulaminu i nie narażać się administratorom ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamo
jako że jestem nowym użytkownikiem i nie spełniam warunków regulaminu "giełda - kupię" w jaki sposób mogę poszukiwać poprzez forum body 5d - tak aby nie łamać regulaminu i nie narażać się administratorom ??
Możesz korzystać z giełdy w sposób bierny, tj. obserwować pojawiające się tam ogłoszenia i zwracać się do ich autorów na PW.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Możesz korzystać z giełdy w sposób bierny, tj. obserwować pojawiające się tam ogłoszenia i zwracać się do ich autorów na PW.
Dziękuje za odp. Juz tak uczyniłem bo jedno ogłoszenie jedynie.