Program do tworzenia "contact sheet"
Wraz z rozrastaniem sie mojej prywatnej "fototeki" i potrzeba nagrywania kolejnych plyt DVD, pojawil sie problem z mozliwoscia odnalezienia zdjec w archiwach, bez koniecznosci siegania na polke.
Uzywalem kilku programow do tworzenia galerii, jednak zaden z nich nie laczyl wszystkich cech ktore sa mi potrzebne:
1. tworzenie tzw. "contact sheet", czyli czegos w stylu stykowek, najlepiej w formie jednego duzego obrazka na ktorym sa miniaturki wszystkich znalezionych zdjec (najlepiej jakby sie robil jeden taki obrazek dla jednego katalogu ze zdjeciami)
2. odczyt RAW (CR2) z umiejetnoscia rozpoznania orientacji zdjecia (landscape/portrait)
3. automatyczne przegladanie wszystkich podkatalogow (zdjecia mam posegregowane w katalogach nazwanych ROK-MIESIAC-DZIEN)
4. program maly, zgrabrny, szybki i najlepiej darmowy. moze byc nawet odpalany z linii komend, zalezy mi na automatycznym wygenerowaniu stykowek a nie bawieniu sie wodotryskami ;)
Punkt 1 calkiem niezle zalatwia IrfanView, niestety nie rozpoznaje orientacji zdjecia RAW (CR2), no i nie potrafi automatycznie przegladac kilku katalogow. Zrobilbym sobie automat, niestety nie ma opcji tworzenia "contact sheet" z linii komend.
Idealna bylaby mozliwosc zapisania do pliku tego, co pokazuje w glownym oknie miniatur Picasa:
Niestety w opcjach nie ma takiej mozliwosci (mozna tylko wydrukowac "contact sheet" na drukarce).
Jakis pomysl, jakiego programu najlepiej uzyc?