Odp: [hudy85] moje różności
No twój sprzęt to faktycznie lipa...;)
fajnie się zerka.
na 2 szkoda mi uciętej ciuchci a 9 jest krzywa i w ogole jak dla mnie "ot pstryk" ale cała reszta całkiem przyzwoita
takimi zdjęciami skutecznie obalasz mit o magii FF (i dobrze)
fotki jak z kompakta za 300 zeta
Ja wiem że Ty urodziłeś sie z lustrem w ręce, do imienia miałeś od razu dopisane "photography".
Procz krytyki niczego nie wniosłeś, więc nie mam za co Ci podziękować ;)
hudy85,
spokojnie...
Pokazałeś b. proste, wręcz testowe fotki, w których nie znalazłem niczego ciekawego. Ale rozumiem, masz nowy (i świetny) sprzęt, jesteś nim podjarany, wiec strzelasz wszystko, co się nawinie. Ale to okres przejściowy, za chwilę zaczniesz myśleć obrazem, nie sprzętem i będzie ok.
Nie rzucaj się od razu na wszystkie rodzaje fotografii, skup się na jakimś jednym temacie (krajobraz, portret?) i wyciśnij z niego tyle, ile tylko zdołasz.
A tak w ogóle - peace!
Powodzenia!
Wcześniej brzmiało jakbyś tylko chciał pojechać ;)
Szkoda że nie podałeś konkretnych przykładów do tych zdjęć, jak Ty byś to widział, czy obróbka w mairę na poziomie, itd.
Nie mam też za bardzo czego focić, albo nie mam jeszcze do tego oka.
W każdym razie dzięki za wyrozumiałość i liczę na więcej podpowiedzi ;)
Mnie się podobają fotki (ale zaznaczam: ja się nie znam). Rozumiem podejście autora- to są fotki do własnego albumu (wirtualnego) a nie super, hiper wypasione strzały na sprzedaż obrabiane godzinami w PS. Jedyna moja uwaga do numerów 7,8,10: trochę chyba za ciemno, za duży kontrast- można było lepiej naświetlić pierwszy plan żeby było lepiej widać szczegóły.
Masz rację, dlatego też, że nie chciałem przepalić nieba, a nie umiem jeszcze tego ze sobą pogodzić
Jestem totalnym amatorem i raczej "krajobrazowym".
Podoba mi się 2,4,10. Reszta taka sobie, pstryki.
Z tego najbardziej 10, ale odwróciłbym to zdjęcie z poziomie, tak aby wzrok wędrował od lewej do prawej i założyć polarek (o ile zadziała pod słońce co wątpliwe).
Przydałoby się rozjaśnić cienie na dole i lekko zaciemnić światła, bo bardzo przepalają - popatrz na histogram.
Ujęcia krajobrazowe raczej w poziomie (9), chyba, że jest jakiś motyw wart pionowego kadru, tak jak te drzewa B&W.
Musisz poczytać o kompozycji.
Przepraszam, za te rozwlekłe uwagi - ja również jestem amatorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Ja wiem że Ty urodziłeś sie z lustrem w ręce, do imienia miałeś od razu dopisane "photography".
Procz krytyki niczego nie wniosłeś, więc nie mam za co Ci podziękować
Nie unoś się, trochę opanowania.
Najważniejsze aby zdjęcia podobały się Tobie.
Zobaczysz, że za miesiąc/dwa sam zmienisz zdanie i docenisz krytyczne słowo.
Wówczas sam znajdziesz co zrobiłeś wbrew zasadom.
Pozdrawiam :)