uniwersalny zoom w okolicach 1500zl
Witam wszytkich po bardzo dlugiej przerwie :)
dodam, ze wypadlem z fotografowania na dobre 3 latka.
Chcialbym wrocic teraz ale bardziej nastawiony na sporadyczne wypady zdjeciowe - plener, ladna buzka, ewentualnie maly ruch.
Poszukuje obiektywu pod 50D - uniwersalny zoom. Myslalem nad sigma 17-50, tamronem 28-75.
Moze cos nowego doradzicie Panowie i Panie ?
Pozdrawiam serdecznie.
Odp: uniwersalny zoom w okolicach 1500zl
Cytat:
Zamieszczone przez
milloz
Witam wszytkich po bardzo dlugiej przerwie :)
dodam, ze wypadlem z fotografowania na dobre 3 latka.
Chcialbym wrocic teraz ale bardziej nastawiony na sporadyczne wypady zdjeciowe - plener, ladna buzka, ewentualnie maly ruch.
Poszukuje obiektywu pod 50D - uniwersalny zoom. Myslalem nad sigma 17-50, tamronem 28-75.
Moze cos nowego doradzicie Panowie i Panie ?
Pozdrawiam serdecznie.
Sigma będzie OK.
Mnie osobiście Tamron 17-50/2,8 VC też nie przeszkadza. Może jest minimalnie wolniejszy, ale ma gwarancje 5 lat i solidny serwis.
Wszystko zależy czy na długo wróciłeś .
Jeśli na długo to starałbym się rozpocząć "budowę" zestawu docelowego, szklarnię się kompletuje a body wymienia.
Jeśli "w perspektywie" masz FF to któreś z C16-35, C24-70, C24-105 na początek
Jeśli nie przewidujesz FF to EF-S 15-85 lub EF-S 18-135 jako baza wyjściowa do przyszłego zestawu
jp
Śmiało możesz zainwestować na początek w Tamrona 17-50/2,8 VC, bo to niewiele ponad 1000PLN. Jego starszy brat 28-75 się nie nada, bo to szkło pod FF.
Jeśli masz trochę więcej do wydania, to którąś z eLek, ale te tańsze mają światło 4,0 choć kolorystyka zdjęć nie do przecenienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Śmiało możesz zainwestować na początek w Tamrona 17-50/2,8 VC, bo to niewiele ponad 1000PLN. Jego starszy brat 28-75 się nie nada, bo to szkło pod FF.
Jeśli masz trochę więcej do wydania, to którąś z eLek, ale te tańsze mają światło 4,0 choć kolorystyka zdjęć nie do przecenienia.
Ale Canona 17-40/4,0 L raczej za 1 500zł nie kupi. W przyszłości oczywiście do FF będzie OK.
sigma 17-50/2.8 (kosztuje ok. 1400), mega-szkło
Uporczywie będę polecał obiektyw Canon 15-85.
Używam go właśnie najczęściej z 50D, a uniwersalny zakres wynagradza niewielkie niedostatki światła.
Poza tym, stabilizacja świetnie działa.Używam go głównie do ladszaftów, ale krótkie tele też jest świetne.
Niestety dość ciężko go kupić używanego "od ręki" w kwocie 1,5k, ale widziałem kilka razy na alledrogo, trzeba upilnować.
Będzie to i tak używany egzemplarz.
--- Kolejny post ---
W tej cenie lub jej bliskie będą polecane przez kolegów i będą NOWE
Sigma, Tamron i Canon 18-135 STM.
Jeżeli jakiś super-hiper zoom 18-200 to mam i mogę polecić niedrogi obiektyw Sigma 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM (to jest przedostatnia wersja).
Daje przyzwoity obrazek zwłaszcza w zakresie do 135-150 mm, ale jasny to on niestety nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Uporczywie będę polecał obiektyw Canon 15-85.....
Dochodzę do wniosku, ze to jedyny obiektyw jaki znasz :). Wykonanie EF-S i światło nie do przyjęcia w tej cenie. Jak będziesz wychodził z założenia kup to samo co mam w szklarni to wszyscy będą robić tylko krajobrazy :).
Bezapelacyjnie Sigma 17-50/2,8 EX OS HSM jest najlepsza cenowo i pod względem rozdzielczości obrazu.
Amen.
He, he, 15-85 nie jest tym jedynym, ale ulubionym :) :) Wkurza mnie tylko, że jest taki drogi.
Zgadzam się z Tobą, że Sigma w zakresie 17-50/2,8 jest super ofertą. Używałem ją w wersji do Sony i w słabych warunkach oświetlenia dawała sobie radę.
Gdyby nie to, że 15-85 jest prawie na stałe z 50D, to pewnie to właśnie ta sigma by tam była.
W kwestii sigmy, to na drugim body mam Sigma 18-50/2,8-4,5 DC OS HSM i pracuje "zarobkowo" i na razie ma ze 30k przebiegu.
Jak go "szlag trafi" to zapewne właśnie zastąpi go polecana przez Ciebie sigma ze stałym światłem.