Odp: Canon 40D i autofocus
Z tego co zauważyłem to 550 ma AF 9-cio punktowy AF - krzyżowy punkt centralny i dodatkową czułość przy f/2.8.
Nie wiem, ale może tu tkwi przyczyna innego działania AF na centralnym dla jasnego obiektywu ?
40D nie miał tej funkcjonalności w AF.
Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
Działa tylko wtedy, gdy obiektyw jest mocno otwarty i oświetlona jest cała baza pomiarowa.
Cytat:
Zamieszczone przez RobertON
40D nie miał tej funkcjonalności w AF.
Oczywiście, że ma taką funkcjonalność.
Cytat:
Zamieszczone przez RobertON
Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
Nieprawda, czujnik centralny posiada dodatkowe ukośne sensory które działają tylko dla jasnych szkieł (jaśniejszych od f2.8).
Robson999 sprawdz czy nie masz jakichś zanieczyszczeń na czujnikach - przedmuchaj je gruszką (czyszczenie matrycy, lustro w górę i dmuchasz w czujniki). W moim 40D af działa wzorowo...
zalezy co rozumiesz przez miekkosc 40d. to inna matruca 10mpix z duzymi punktami. nie da sie porownac 1:1. AF 40d jest bardzo szybki i dokładny. Działał u mnie własnie z sigma 18-35 i trafiał w punkt.
Cieszę się, że haze wyprowadziłeś mnie z błędu, nigdy nie miałem 40D, więc nie wiem czy był "jaśniejszy" środkowy czy też nie.
Czujnik centralny, to skrzyżowanie dwóch - pionowego i poziomego, to jak mają działać ukośne sensory ?
http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334
Tu jest obrazowo wyjaśnione działanie AF w pionie, tak samo jest w poziomie, a krzyżowo to oba razem.
Mniej wiecej tak:
Canon EOS DSLR Autofocus Explained
Rozdział "putting it all together" ;)
Supek dzięki, już staram się to zrozumieć.
Jest wiedza, jeszcze raz dzięki haze - nigdy tego nie znalazłem.
Dzięki za pomoc!
Aparat mam dopiero od wczoraj, wygląda dobrze, nie sprawdziłem jeszcze ilości klatek wykonanych, bo miał zadeklarowane ok 25 tys.
Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części, więc gruszka i tak pójdzie w ruch:)
Generalnie jestem zadowolony. Jest dużo cichszy od 550D, szybszy, większy, wygodniejszy.
Cytat:
Zamieszczone przez Robson999
Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części
Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld
Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka :) można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld
Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka :) można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.
No to mnie trochę podłamałeś, może to ma właśnie związek z tym moim dzisiejszym tematem? Dziś zabieram się za ten aparat!