Odp: Światłomierz po taniości
Ja na Twoim miejscu kupiłbym najprostszego seconica niż jakiegoś chińczyka :) Poszukaj, bo ostatnio jeden z użytkowników wystawiał fajnego Seconica :)
możesz też zrobić światlomierz ze smartfona instalujac odpowiednia aplikacje (jeszcze zalezy jaki smartphon), a jesli masz coś na iOS to możesz zamówic to:
Lumu
Właśnie mój nie ma czujnika oświetlenia...
Mam wszystko na Androidzie. Jest też aplikacja na Androida, i nawet da się ją zainstalować. Ale to urządzenie i tak wychodzi drożej, niż taki stacjonarny światłomierz. No i jak mam nim zmierzyć światło błyskowe?
a polarisy czy gossen(czy jakoś tak)? stoją średnio po 600-700zł ostatnio nawet gdzieś mi chyba na FB mignął jeden...
Używane - możliwe. Wolałbym nowy...
No to kup Seconica na takiego, który mieści się w cenie:) Spokojnie Ci wystarczy :)
te "komórkowe światłomierze" nie mierzą światła błyskowego - a pewnie na tym Ci zależy. Ciekawy artykuł o aplikacjach przydatnych fotografom było w grudniowym digital foto video z 2013 roku. Korzystałem kiedyś z najprostszego sekonica(model chyba 308) i gossena(sprzedawanego także pod marka multiblitz). Nowe kosztują do 1000zł. Używki kupisz taniej.