Odp: Odbiornik GPS do CANONA
@zysk nie używałem tego Canona GPS, używam od 3 lat SonyUnit -CS3 jest doskonale dokładny i pozycje zapisuje w EXIF
Dziękuję za info,nie wiedziałem ,że GPS-CS3KA Sony pracuje z Canonem.
Nabyłem GP-E2 i to jest to czego w moich wyjazdach brakowało. Dokładny ślad GPS i pozycje plus kierunek zrobionych zdjęć (zgodne z rzeczywistością :D) , niestety zdjęcia satelitarne googla terenów górskich są w różnej jakości, te bardziej popularne w lepszej. Ślad trzyma mimo noszenia w torbie, trzeba wyłączyć śledzenie na postojach żeby nie było esów floresów ale po włączeniu dalej kontynuuje ten sam ślad. Jest to przydatne po zrzuceniu do google earth (plik kmz) żeby zobaczyć profil, odległość i wycieczkę. Zasilanie paluszkami na plus, używałem aku eneloop i starczało na jakieś 3 dni ciągłego używania. Sam odbiornik można użyć do zapisu śladu np. podczas kilkudniowego wypadu rowerowego po górach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie współpracuje z Canonem tylko synchronizacja następuje poprzez oprogramowanie w kompie, dane GPS są zapisywane na karcie MS. W przypadku GP-E2 zapis danych GPS w exifie następuje od razu w momencie robienia zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie bezpośrednio. Synchronizujesz urządzenia wg. Czasu. Po dniu focenia wkładasz sd kartę do urządzenia i ono w plikach jpg. Zapisuje pozycje. W kompie w Sofii możesz zobaczyć to miejsce w Google maps. Songo kupiłem bo w tym czasie IMO to była najlepsza opcja. Obecnie kupiłem 6D więc problem z głowy :)
W dobie smartfonow, mozna kupic aplikacje na telefon i potem zsynchronizowac ze zdjeciami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
W dobie smartfonow, mozna kupic aplikacje na telefon i potem zsynchronizowac ze zdjeciami.
Taaaaaaaaaaaaaa.........
Właśnie kilkanaście dni temu rozstałem się :gwałtownie,zdecydowanie i świadomie ze smartfonami.Przecież nie można być niewolnikiem ładowarki w zmowie z telefonem.
Ładowarka w domu,pracy,aucie i pierwszy rzut oka :jaki procent baterii.To jakieś uzależnienie od gadżetu.Zbuntowałem się,zrezygnowałem ze smartfona,mimo,że braku dostępu do kilku aplikacji żałuję.
obecny telefon dzwoni,esemesuje i ładuję go raz na 7-10 dni.dziękuję za podpowiedź ale już nie będę klientem google shopu.
btw
już zdecydowałem :
kupię
GPS GP-E2
dziękuję za podpowiedzi,
podzielę się wrażeniami z użytkowania tego sprzętu,ale dopiero po urlopie,czyli za 2 miesiące.
GP-E2 kupiłem razem z 5D3, używam "na stałe", nie wypinam.
W plecaku mam tak ułożone, że mieści się body z podpiętym GPSem.
Z poprzednimi aparatami używałem Pentagramu.
Zalety GP-E2 vs Pentagram
- zapis do Exif natychmistowy, bez dodatkowych czynności
- dokładniejszy (synchronizacja czasu), jest dodatkowy "bajer" (kierunek ujęcia) ale tylko przy oprogramowaniu fabrycznym "widać"
Wady GD-E2 vs Pentagram
- trzeba nosić zapasową baterię AA
- trzeba pamiętać o załączaniu i wyłączaniu (bateria), gdy trzeba, przy Pentagramie się tym przez tydzień nie przejmowałem
- trochę "zawadza", na obudowie, trzeba się przyzwyczaić
Ponadto oprogramowanie do obsługi GP-E2 fabryczne jest "ubogie", brak możliwości np. zliczania długości przebytej drogi, rozkładu prędkości itd.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
A możesz polecić jakąś ciekawą aplikację na androida?
Pozdrawiam RobertS
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertS
A możesz polecić jakąś ciekawą aplikację na androida?
Pozdrawiam RobertS
Darmowe "Moje Trasy" google'a robia robote. Wyeksportujesz sobie potem do jakiegos gpx i be zproblemu polaczysz slad ze zdjeciami np w Lightroomie.