Używany aparat dla koleżanki do 1000zł
Cześć, doradzam koleżance w wyborze pierwszej lustrzanki, właściwie sam ją tym zaraziłem i początkowo wybór padł na sprawdzonego 40D. Niestety niedawno się bawiła jakimś Nikonem z serii d4(x/xx/xxx) no i się pojawił problem. Budżet to jak w temacie 1000zł +/- pewnie tą stówkę byłaby w stanie dołożyć. Mówimy o aparacie z obiektywem kitowym (najtańszym). Przeznaczenie to makro, portrety i sport. Nie chcę tutaj forsować Canona bo fanatykiem nie jestem :) Znajdziemy jakąś alternatywę w Nikonach? Canony tylko dwucyfrowe wchodzę w grę jak coś :)
Na początek niech ma coś do nauki a szklarnie już sama rozbuduje.
Odp: Używany aparat dla koleżanki do 1000zł
To pytanie powinieneś zadać raczej na forum żółtym ;)
Jeśli to był Nikon D4 to nie będzie łatwo ją przekonać do Canona klasy 40D. Jeśli z kolei D40 to jest to zwykły szajs. Proponuję zacząć numerację od 3 lub 5 lub 7.
Ona sama nie pamięta, ponoć D42... tak sobie myślałem właśnie nad D4 lub D40. A i jeszcze jedno, ktoś się orientuje jak u żółtych z migawką? Jakaś gwarancja jest jak u nas?
PS. Może się specjalnie zarejestruje i spytam ich tylko pytanie czy zaraz nie będzie narzekanie jaki to C jest kiepski :P
w nikonie nie ma gwarancji na migawkę
No to chyba zostanie przy 40D :)
Jeżeli nie kupiłbym Canona,wybrałbym pentaxa kr lub k7, natomiast 40d to dobry wybór. Nie będzie potrzeby zmiany korpusu na bardziej zaawansowany,gdyby wybór padł na np.1000d
za 1000zł to najlepiej 40d + używka 50mm 1.8 + jakieś b. tanie szkiełko m42, o ile nie przeraża jej MF
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesław
Jeżeli nie kupiłbym Canona,wybrałbym pentaxa kr lub k7, natomiast 40d to dobry wybór. Nie będzie potrzeby zmiany korpusu na bardziej zaawansowany,gdyby wybór padł na np.1000d
Pentax to wspaniały system podparty swoimi starszymi szkłami, ale jego udział w rynku w Europie jest niestety niski i wchodzenie w ten system wiąże się z ryzykiem braku dostępnych akcesoriów czy mniejszą społecznością etc. Szanse na odsprzedaż są również mniejsza jak w C. Zanim wszedłem w system Canon to była dla mnie druga główna opcja do rozważenia.
Nikon ma zdecydowanie lepiej skonstruowaną ofertę dla segmentu entry level i nie zmusza do szukania zamienników szkieł jak Canon. Z drugiej strony osiągi migawki na poziomie >200 000 zdjęć są niewiele warte przy braku gwarancji... 40D chyba najlepszy wybór mimo dość wyśrubowanego poziomu trudności, ale nawet z kitem powinien być satysfakcjonujący dla kogoś kto zaczyna.
Meg z m42 to dostanie ode mnie pentacona 50mm z przejsciem z dendalionem :)