punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon
Używacie wszystkich punktów AF w canonie?
Robię wszystko na centralnym, łapię ostrość na pół spustu i przesuwam na główny temat/ ewentualnie przekadrowuje w PC. Moim zdaniem automatyczny wybór AF to jest rosyjska ruletka.
Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować? żebym znowu nie musiał łapać AF.
Może całkowicie wyłączyć AF na spuście i ustawiać tylko przez przycisk AF na body?
Oszukuje to robiąc w trybie seryjnym, bo wtedy po kolejnym zdjęciu nie szuka znowu AF. Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć
Odp: punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon
af one shot? jak juz złapie to nie ostrzy znowu :> chyba, że masz af servo.
ja w 60d używam bocznych z różnymi obiektywami i nie jest źle, nie robię zdjęć w jakichś dramatycznych warunkach i może dlatego.
Za duże ryzyko - dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów :lol:
W Servo używam wyboru manualnego, w One Shot AF centralny z możliwością przekadrowania..
Cytat:
Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować?
A czy Twój obiekt się czasem nie porusza? Przecież mając już raz ostrość, po wykonaniu zdjęcia w One Shot nie powinien znowu nic szukać...
Cytat:
Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć
Jeśli Twój aparat obsłuży Magic Lantern, to jest tam szereg narzędzi usprawniających pracę z manualym ostrzeniem. Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF, bo w sztucznym oświetleniu w pokoju wyłapuje ostrość nawet na nisko kontrastowych obiektach...
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
Używacie wszystkich punktów AF w canonie?
Nigdy. ;)
Kiedyś też tak ostrzyłem, ale przy małym GO w moim przypadku było to mało precyzyjne (najpierw ustawianie ostrości i następne przekadrowanie).
Dużo bardziej dokładnie jest jak salas radzi. Nie wiem jak w innych puszkach, ale jak ustawie punkt af dla poziomego i pionowego kadru to mi zapamiętuje. Ale zawsze korzystam z jednego. Jeśli mam "reportażowe" fotografie to głównie tak. Jesli zaś chodzi mi o złapanie ostrości na konkretnym elemencie całego kadru, przy małej GO i jeśli mam czas, to wykonuję kilkadziesiąt fotografii na w pełni manualnych nastawach.
A tak jak Ty ostrzyłeś, to ja dokonuję pomiaru światła (punktowo) jeśli zależy mi na fotografii a małej rozpiętości tonalnej, wręcz lowkey. ;)
Nie lepiej uzyc bocznych punktow plus af ?
A nie prościej na niektórych scenach zmienić punkt kółkiem, wszystkie punkty AF są dobre dla obiektywów pow. 2,8.
To tylko kwestia przyzwyczajenia, naciskam pierwszy z prawej i kółkiem w lewo lub prawo - tak jakoś się przyzwyczaiłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Roy
dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów
Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.
Cytat:
Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF
Mnie też, 90% portretów mam ostrych na 1.8, sztuka nówka w fotojokerze. Pamiętam jak robiłem znajomego to tylko klną, żebym nie dawał mniej niż 2.5 bo mydło wychodzi, podobno duży rozrzut na sztukach jest.
Macie racje w ONE SHOT po zrobieniu zdjęcia należy spuścić palec do połowy i działa jak należy.
Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę
Może lepiej spawarki nie otwierać.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.
chodziło raczej o to że efekty to kosmos (czyli złe efekty)
analogia do automatu jak najbardziej słuszna - jest wiele sytuacji w których manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi
bo słabo mu idzie np hamowanie silnikiem z jednoczesną redukcją np z 5 na 2 - no ale to dla świadomych kierowców
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi
Do ratowania komuś życia nie nadaje się żaden automat, ani manualna skrzynia biegów...najskuteczniesze się szare komórki z dawką zdrowego rozsądku i hamulce z kierownicą.
Piszę to jako samochodziarz od małego... :)
I to by było na tyle.
Co do punktów AF to szybka zmiana na krańcowe (prawy, lewy) przydaje się do aparatu w pionie, gdzie motyw jest w górze lub na dole sceny.