Co lepiej wybrać 60D czy 5D Mark II ?
Witam od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą mojego już dość starego sprzętu Canona 500d. Chcę to zrobić miedzy innymi ze względu na jego słabe zdolności do nagrywania wideo. Mam ograniczony budżet w wysokości 5000zł, więc się waham nad zakupem. Dlatego zwracam się z pytaniem, co zrobić. Czy kupić 5d z Gripem, czy może 60d z Gripem i z dobrym obiektywem. Nie posiadam żadnych w miarę porządnych szkieł, ale zakupy będą w przyszłości planowane. Jestem obeznany z wadami i zaletami obu aparatów.
Obiektywy, które na dzień dzisiejszy posiadam to :
1)[50mm 1:1.4 ]
2)[100-300 usm 1:4.5-5.6]
3)[70-3001:4-5.6 iii]
4)[18-55 1:3.5-5.6]
5)[18-80 1:3.5-5.6]
Odp: Co lepiej wybrać 60D czy 5D Mark II ?
Yyyy... A kupisz 5Dmk2 za 5 kPLN? Bo nowe stoją tak pod siedem tysięcy, a Ty chcesz jeszcze grip do tego...
Skoro myślisz o filmowaniu, to może pomyśl o siedemdziesiątce, to chyba najbardziej "filmowy" korpus Canona.
Ja nie chcę kupować nowego aparatu a 70D też może być :)
Co lepiej wybrać 60D czy 5D Mark II ?
Nie wiem jak tam ceny w Polsce, ale w UK na eBay'u mozna wyrwac uzywany ale w bardzo dobrym stanie 5DII ponizej 1k GBP wiec okolo 5k PLN. Mialem kiedys 500D, ktore wymienilem na 50D a potem na 5DII. Ja bym radzil od razu kupowac pelna klatke. Masz 50mm 1.4 juz na tym szkle zobaczysz roznice miedzy 500D a 5DII.
A to co innego. To w takim razie wstrzymam się od głosu - nie wiem jak 5Dmk2 filmuje. Nigdy w rękach nie miałem. Tyle mogę powiedzieć, ze mnie by brakowało odchylanego ekranu, za który niezmiernie sobie cenię mojego 60D. Ja używam go do focenia w różnych dziwnych pozycjach (jeszcze nigdy aparatem nie filmowałem i mam nadzieję, że nie będę), ale sądzę że do video jest bardzo przydatny. Gdyby chodziło Ci li tylko o focenie, to śmiało doradzałbym pełną klatkę (mimo że nie znam tej puszki), ale filmowanie mi sprawę komplikuje, nie mam zdania w temacie :oops:
Przepraszam że nie napisałem do czego ma służyć mój błąd. Ogólnie ma służyć do nagrywania wideo i robienia zdjęć z większym naciskiem na zdjęcia. Tylko czy jest sens kupować ff z takimi obiektywami jakie posiadam. Czy lepiej właśnie kupić cropa z dobrym szkłem ?
Dodam, ze ja tez aparatu uzywam tylko do robienia zdjec ale widzialem produkcje filmowe krecone 5DII i w polaczeniu z dobrym szklem i umiejetnosciami mozna robic naprawde profesjonalne filmy.
Wiesz co, każdy DSLR ma służyć do robienia zdjęć, a tez opcją filmowania także do wideo :D Domyślam się, jako człek ponadprzeciętnie inteligentny, że do prania raczej wybrałbyś pralkę, a do robienia koktaili blender ;)
A na poważnie, to co zamierzasz focić? Śluby? Jeśli tak, to 5d2 będzie dobrym wyborem, dużo ślubnych go używa.
Wlasnie o to mi chodzi, ze ja nie uzywam aparatu do krecenia wideo i nie moge doradzac bazujac na swoich doswiadczeniach, ale sa tacy ktorzy ta lustrzanka kreca cuda. :)
Do moich potrzeb wideo sprawdza sie iPhone w polaczeniu z iMovie...
Dokładnie :D Nadal mój błąd zbyt ogólnie napisałem przecież to jest rzeczą oczywistą :D
Robię zdjęcia plenerowe, portrety czasami zdjęcia makro. Kręcę też czasami filmy. Dodam że w moim życiu wydarzyły się chyba dwa śluby, na których robiłem zdjęcia, ale jako osoba zaproszona :D
Fotografię traktuję jako pasję
Jak chcesz wiedzieć dokładniej to zobacz : https://www.facebook.com/exploding.orange.studio