Wypad do zoo z FF, zoom plus coś do pomieszczeń
Cześć, słuchajcie takie małe pytanie mam czy za kwotę powiedzmy 750-1000zł da radę kupić kryjącego pełną klatkę zooma do zdjęć na dworze (na wypad do zoo potrzebuję), tak abym z odległości jakichś max 30m ujął w kadrze żyrafę?
Druga sprawa to pomieszczenia, niestety będę zmuszony korzystać z polara i teraz pytanie czy zostawiać swoją 35mm i dokupić polar czy zamienić ją na coś ciemniejszego ale kryjącego zakres (i tańszego), dokupić Takumara 50mm f/1.4 i na to zapodać polar?
Podczas ostatniego wypadu najbardziej mnie wkurzało to, że przy Cosinie 19-35mm i założonym polarze czas naświetlania był ujmijmy to długi dla 40D z akceptowalnym ISO. Dlatego starałem się trzaskać bez i niestety odbicia od szyb zrobiły swoje.
Odp: Wypad do zoo z FF, zoom plus coś do pomieszczeń
uzywka 70-200 f/4 L
nowy tamron 70-300 vc usd
Co do wnętrz to chyba jednak coś szerszego niż 50mm ? :p
70-200/4 za 1000zł? kupuję! :)
W takiej kwocie to może się uda kupić Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
Pole widzenia 18.2 - 75.4, ale to już jest dość "stara" konstrukcja - ma za to IS i USM, takie jakie Canon wymyślił w 1998 roku.
Z tego co widzę, to jest praktycznie produkowany do teraz. To może być wybór dla Ciebie.
Optycznie całkiem dobrze i w testach nie ma tragedii:
Test Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
na alledrogo jest kilka ofert w dostępnej kwocie:
Obiektyw Canon EF-S 28-135 mm f/3.5-5.6 USM IS (3896468458) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Nowy kosztuje ponad 1,7 k PLN
Canon EF 28-135 mm f/3,5-5,6 IS USM - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
Mowimy tylko o uzywkach. Do pomieszczen starczy i nawet 85mm bo chodzi o to zeby trzasnac rybke w duzym akwarium :) tylko tam jest ciemno i jedynymi zrodlami swiatla sa swietlowki w tych akwariach. Pytanie co mi da 28-135? Dam rade tym zyrafe czy hipopotama jakiegos z konca wybiegu strzelic? Bardziej to chyba cos kolo 200-300mm potrzeba co? Czy 135 starczy?
Zobacz i oceń sample, można kaczkę zrobić z daleka i motylka z bliska
PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 28-135mm F/3.5-5.6
A ceny tego szkła są przyzwoicie niskie, niestety za taką kasę nie można mieć siódmego cudu świata.
Możesz spróbować 70-210 USM, ale stabilizacji już brak.
http://allegro.pl/canon-ef-70-210mm-...907348516.html
Mi akurat o zakres i swiatlo chodzi :) a do tych akwariow 35mm z polarem tak?
Czy filtr polaryzacyjny ? To raczej zależy od rodzaju światła i tego w jaki sposób ono pada w akwarium, ale może się okazać, że filtr "zabierze" zbyt dużo i nie będzie żadnego efektu na matrycy.
Światło oświetlające akwaria może być już w pewnym stopniu "spolaryzowane", ukierunkowane ze źródła.
Możesz to przyrównać do wyświetlania obrazu na monitorze LCD.
Skieruj aparat na monitor i pokręć filtrem, a dostaniesz całkiem ciemy obraz, bo filt odciął światło spolaryzowane odwrotnie.
Jak ktoś ma akwarium, to może to sprawdzić doświadczalnie.
Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku, zawsze możesz pokręcić i zobaczyć, czy polar jest potrzebny dla konkretnego obiektu i tam padającego światła. Woda też jest środowiskiem załamującym światło.
A widzisz o tym nie pomyslalem. Wydawalo mi sie, ze to swiatlo z akwarium bedzie niespolaryzowane. Najczesciej to lapalem swoje odbicie albo swiatlo z innych akwariow. Druga sprawa to tam sa pomieszczenia z ptakami i akurat wtedy polar bedzie niezbedny. Pytanie jest wlasnie tylko na jaki obiektyw kupowac, czy na 35mm czy jak kupie takumara to na niego. Z tym lcd to wiem o co Ci chodzi bo juz tak testowalem
Ja tylko w kwestii formalnej
Cytat:
Zamieszczone przez salas;
nowy tamron 70-300 vc usd
Za tę cenę -
Cytat:
Zamieszczone przez sezamek;
za kwotę powiedzmy 750-1000zł da radę kupić kryjącego pełną klatkę zooma do zdjęć na dworze
:?::?::?:
Gdzie za taką kasę T 70-300 VC USD sprzedają :?: