Niezbędnik canoniarza - szybkkie pytanie
Przesiadłem się na canona i nie mam czasu na szukanie igły w stogu siana jak ktoś może mi szybko odpowiedzieć.
1.Czym wywoływać rawy od canona? Softem od canona?
Mi byłoby najwygodniej Camera Raw w Adobe Photoshop CC w kontekście obiektów inteligentnych (smart objects), ale wiem że soft firmowy niektórych producentów czasami sobie lepiej radzi.
2.Możecie podlinkować aktualny poradnik do obróbki raw w canonie(pozbycie się szumu, wyostrzenie).
Wszystkie jakie znalazłem są sprzed minimum 5 lat.
Umiem wywołać z dobry efektem, bo nie raz wywoływałem, ale każda firma ma swoje kruczki, typowe problemy matrycy, typowy szum matrycy itp szukam sprawdzonego sposobu.
//
Dzisiaj o godzinie 12:26
proszę o nie spamowanie kulek855
Odp: Niezbędnik canoniarza - szybkkie pytanie
A może ktoś nie ma czasu by Ci odpowiadać?
Leniwość nie "czas".
Google wpisz dpp.
zapomniałem dopisać czegoś bardzo ważnego:
proszę o nie spamowanie kulek855.
np. tutaj zero konkretów wszystko co jest oczywiste:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...99/index2.html
na zagranicznych forach już lepiej, ale bym musiał poświecić kilka dni na czytanie/testy
ACR versus DPP processing for Canon CR2 raw files - Photo.net Digital Darkroom Forum
W skrócie (i bardzo subiektywnie):
DPP nad ACR ma dwie przewagi:
1. Cenę
2. Kolory
Cała reszta jest sto lat za Murzynami...
Ja bym jeszcze dodał:
3. Funkcja DLO
4. I zdaje się, że ostrość (tego nie jestem pewien gdyż dawno już nie korzystam z ACR)
ACR + PS
Wszystko prócz kontrastu, szumu i ostrości ustawiasz w ACR.
Ostrość w ps - maska wyostrzająca: promień 3, rozmiar 0,3 - 1, próg 0. (raw konwertowany do TIFF)
Szum - albo plugin nik software dfine (płatny) lub darmowy Neat Image.
Skopiuje Ci moją receptę z 2011r (dziś się sporo różni).
Cytat:
RAW w CameraRaw:
- ekspozycja
z wciśniętym altem przesuwam suwak do chwili aż znikną przepały
- odtwarzanie
gdy trzeba podciągam max do +30
- wypełnienie światłem
jak chcę żeby na zdjęciu było więcej szczegółów widocznych w cieniach.
- czarne
z wciśniętym altem przesuwam suwak do chwili aż znikną miejsca w których brak szczegółów
- jasność
ustawiam na oko
- Balans bieli
ustawiam na oko
- przejrzystość
ustawiam na oko
- aberracje chromatyczne
po podświetleniu krawędzi wciskam klawiszem alt, przesuwam suwakiem aż aberracje znikną.
- zapisuje do tiff 16bit (czasem jpg) profil kolorów srgb
Teraz nadszedł czas na dalszą obróbkę w PhotoShop-ie
- ostrzenie wstępne (Canon zaleca USM (unsharp mask) (300, 0.3, 0))
- odszumianie aktualnie znalazłem plugin dfine 2.0 (ale tylko 14 dni działa ;/)
- krzywe (do poprawy kontrastu lub jasności + balans kolorów)
- wibracje
- ostrzenia lokalne (na maskach) - ostatnio znalazłem fajny plugin szkoda że wersja testowa 14 dniowa.. (sharpner pro 3.0)
---------------------------------------------------------
Masz opcję do raportowania spamu. Jeżeli moderator uzna to za stosowne to zostanę odpowiednio ukarany.
Proszę mnie publicznie w temacie nie osądzać.
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
proszę o nie spamowanie kulek855.
Nie ma tu żadnego spamowania. Kolega ma zwyczajnie rację, taka roszczeniowa postawa jaką prezentujesz zasługuje tylko na wysłanie takiego wątka w kosmos.
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
.... ale bym musiał poświecić kilka dni na czytanie/testy
Niesamowite :lol:. Skoro jesteś tak zajętym człowiekiem to zleć to komuś najlepiej osobistemu asystentowi ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
Przesiadłem się na canona i nie mam czasu na szukanie igły w stogu siana jak ktoś może mi szybko odpowiedzieć.
1.Czym wywoływać rawy od canona? Softem od canona?
Mi byłoby najwygodniej Camera Raw w Adobe Photoshop CC w kontekście obiektów inteligentnych (smart objects), ale wiem że soft firmowy niektórych producentów czasami sobie lepiej radzi.
2.Możecie podlinkować aktualny poradnik do obróbki raw w canonie(pozbycie się szumu, wyostrzenie).
Wszystkie jakie znalazłem są sprzed minimum 5 lat.
Umiem wywołać z dobry efektem, bo nie raz wywoływałem, ale każda firma ma swoje kruczki, typowe problemy matrycy, typowy szum matrycy itp szukam sprawdzonego sposobu.
//
Dzisiaj o godzinie 12:26
proszę o nie spamowanie kulek855
ACR bardziej przejrzyste w obsludze niz DPP i wiecej opcji przy wolaniu Rawow.
Jedni wola mielone drudzy schabowe, sam nie sprobujesz obu nie bedzies wiedzial co ci bardziej pasuje, tego sie nie da przeskoczyc.
Gdy chodzi o znaczne powiększenia to nie radzę używać ani odszumiania ani też wyostrzania w DPP.
Wtedy lepsze wyniki uzyskuje się ograniczając w DPP działania tylko do usunięcia "wad" obiektywów, balansu bieli oraz przepaleń.
Wstępne wyostrzanie lepiej jest prowadzić jako redukcja potrząśnięć w PS a gdy plik jest/był zaszumiony to np. w Topaz Infocus.
jp
Nie jestem tak bardzo zaawansowany w innych narzędziach, ale DPP oprócz Digital Lens Optimizer ma podstawowe zalety - jest bardzo prosty, skuteczny i funkcjonalny.
Działa usuwanie szumów i jakieś niewielkie ostrzenie USM dla RAW-u można przeprowadzić.
Może faktycznie przy "wielkich" formatach ma jakieś niedoskonałości funkcjonalne, ale dla amatora jak ja zupełnie wystarczy - w znakomitej większości przypadków.
Oczywiście kontrasty i dalsze ostrzenia akcją Janusza Body w PS.
Trzeba dodać, że DPP nie jest też rewelacyjny jeżeli chodzi o łatwość i szybkość ustawienia poprawnego balansu bieli. Przynajmniej mi znacznie łatwiej jest to zrobić w LR czy CR.
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
No jak dane z podanego linku czytasz kilka dni, to rzeczywiście masz spory problem ;).