Te kobiety to jednak niezdecydowane!
Witam. Nie jestem pewna, czy na dobrym forum zadaje to pytanie. Zastanawiam sie nad wyborem lustrzanki. Na początku wybór padł na canona 600d + 18-135 +50 1.8 Ale im więcej zaczęłam, czytać, śledzić, tym bardziej strony porównawcze zaczęły mącić mi w głowie... Moim drugim wyborem jest Nikon d5200 + 18-105 + 50 1.8G . Byłam, oglądałam, dotykałam , lepiej leży mi w dłoniach canon, wizualnie też bardziej mi się podoba, aczkolwiek czytałam że 5200 jest lepszy pod względem matrycy , jakości zdjęć itd... Nie kwestionuje tych dwóch systemów, nie chcę po prostu przypłacic wizualnych odczuć jakością zdjęć. Który zestaw uważacie za - mówiąc krótko - lepszy, który lepiej posłuży i z którego będę bardziej zadowolona? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Fotografia głównie ludzi - bardziej sesyjna, zdjęcia w pomieszczeniu.
Zastanawiałam się jeszcze nad zestawem Canon 650d 18-135 +50 1.8 ale to niestety przekracza mój budżet.
Odp: Te kobiety to jednak niezdecydowane!
To robi zdjęcia i to robi zdjęcia. To że Nikon ma trochę lepsze parametry - super, + dla niego, ale najważniejsze jest kto robi zdjęcie - i do tego ważne jest, żeby na sprzęcie się wygodnie pracowało, więc jeśli Canon lepiej Ci leży w ręce, to bierz :) różnicy w jakości zdjęć pewnie nie zauważysz, a w korzystaniu już owszem.
a ja czytałem ze jak się dużo czyta to od tego czytania czytającemu robi się mętlik w głowie, a ze jest to forum fotograficzne to zamiast czytać trzeba robić zdjęcia i z czytającego zamienić się w robiącego/robiącą foty , bo o to chodzi w fotografii. na pewno należy czytać instrukcje obsługi aparatu i tematy już istniejące bo nic nowego nie da się już wymyślić
nie wiem z czego będziesz bardziej zadowolona ja ostatnio jestem bardzo zadowolony z nowym butów bo nie pija, a kupiłem new balance chociaż niektórzy sugerują ze nike są lepsze a puma lepiej na nodze wygląda
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie wiem z czego będziesz bardziej zadowolona ja ostatnio jestem bardzo zadowolony z nowym butów bo nie pija, a kupiłem new balance chociaż niektórzy sugerują ze nike są lepsze a puma lepiej na nodze wygląda
No i proszę, z porównań samochodowych na obuwie sportowe, ale bardzo przekonująco i oddaje to sens. Może lepiej zamiast czytać popróbować jak to działa, pożyczyć i powoli się przekonywać, "macać" i się męczyć nad wyborem.
Drugie wyjście kupić 600D jak budżet odpowiada i mieć to z głowy, bo zdjęcia uciekają. Później martwić się o szkła, obróbkę, RAW-y i wiele innych....
Jak możesz to kupuj i już. Obrazek z N i C będzie pewnie taki sam, a przynajmniej na początku przygody z foto.
Żonie kupiłem kilka miesięcy temu 600D, ostatnio chciałem Jej oddać 60D a 600'ke sprzedać ale jak określiła woli mniejsze i lżejsze body :)
Oba są raczej takie same. Całe to porównania to zwykły onanizm sprzętowy znudzonych panów. Bierz to co Ci lepiej leży w dłoni. To najważniejsze. Bo aparat się trzyma. Czasem godzinami. :)
IMHO w tym przypadku, weź ten, który Ci lepiej leży w dłoni i który bardziej woła do Ciebie "kup mnie, kup mnie".
Nie żartuję. Obrazki będą podobne, podstawowe możliwości podobne - weź ten, który Tobie lepiej pasuje po prostu.
bangi dobrze mowi. moja kolezanka kupujac aparat wybrala canona tylko dlatego, ze byl lzejszy i jest zadowolona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirosuaw
Niezależnie od tego, który jest "lepszy" niestety nie da się tego typu porównań specyfikacji brać poważnie. Nie nadają się one z rożnych powodów ani dla początkujących ani dla zaawansowanych nabywców sprzętu.
Po pierwsze dlatego, że kopiują sie wzajemnie więc nie są niezależne - pięć może oznaczać jedno źródło.
Po drugie nie da się tego zrobić mechanicznie bez żadnej wiedzy - w tym przypadku np. dwie jako zaletę Canona wymieniają wbudowany silnik AF, który umożliwia AF z obiektywami bez silinika - co oznacza, że są to nikoniarze.
A poza tym powielają to samo jako niezależne wady/zalety i to bezsensownie np. błędy typu: Nikon ma znacznie więcej pikseli ale Canon ma większą gęstość pikseli...:shock::confused:itp. bla bla bla.