Canon 6d vs Canon 5d II (wysokie ISO)
Szybkie porównanie Canona 6d i Canona 5dII. Proszę o wyrozumiałość, zdjęcia zrobione na statywie z balkonu bez żadnego przygotowania. Mam nadzieję, że może komuś się przyda.
Aparaty: 6d i 5dII
Obiektyw Canon 28 1.8 ~F8 na zdjęciach
ISO
100 1600 6400 12800
Nie kasowałem informacji exif
6d iso100
5d II iso100
100% crop
6d 100
5d II 100
6d 1600
5d II 1600
6d 6400
5d II 6400
6d 12800
5d II 12800
Odp: Canon 6d vs Canon 5d II (wysokie ISO)
oba szumią jak mój 60d, ale faktycznie obrazek z 6d lepszy
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Porównywałeś czy stwierdzasz fakt na podstawie domysłu. Taka opinia może komuś (kupującemu) nie świadomemu namieszać nieźle w głowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
60d bardzo dobry sprzęt - ale nie wydaje mi się żeby szum był podobny do 6d czy 5d
http://www.canon-board.info/canon-ds...6/index10.html post 93 i 94 masz tam rawy na 3200 i 6400 z 600d i 6d
co to w ogóle za porównanie...
Pokazałeś odszumione fotki z obu aparatów, cholera wie co jeszcze było w nich grzebane. Tak ciężko wywołać zdjęcia bez ich ruszania? bo chyba nie trzaskałeś jpgów? to już całkiem byś mnie załamał :P
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
co to w ogóle za porównanie...
Pokazałeś odszumione fotki z obu aparatów, cholera wie co jeszcze było w nich grzebane. Tak ciężko wywołać zdjęcia bez ich ruszania? bo chyba nie trzaskałeś jpgów? to już całkiem byś mnie załamał :P
Wszystko RAWy. Wywołane bez żadnej ingerencji w LR5.
Skąd w ogóle pomysł że odszumione czy grzebane...
Oczywiście, że odszumione.
Chyba nikomu tutaj rozsądnie myślącemu nie wmówisz, że przy iso 12800 brak jest kolorowego szumu.
dlatego takie testy powinny być od razu usuwane przez moderatorów.
No ludzie, kolorowy szum masz cały czas, w 5d2 wyraźnie widać go na iso 3200, ale i na mniejszych czulosciach w sprzyjajacych warunkach zobaczysz. Nie wspominając o iso 6400...
a na Twoich zdjęciach nie ma go nigdzie...
Dlatego wybacz, ale w/g tego co pokazałeś nie potrafisz panować nad wywoływaniem swoich zdjęć.
Wywołaj fotki w DPP, w zakladce NR/ALO masz suwaki, jeden to tzw. chrominance noise - czyli właśnie pozbwanie się koloru z ziaren szumu, drugi to luminance noise - czyli rozmazuwanie ziaren. Pobaw się suwakami to zrozumiesz sens szumu i jego pozbywanie czy w ogóle istnienie,