Teleobiektyw do przyrody - jaki ?
Sporo było wątków na temat różnej maści teleobiektywów, chciałem zapytać o taki o którym mało jest na forum, chociaż widziałem dość pochlebne opinie na forach zagranicznych.
Posiadam puszkę 40D - planuję w ciągu 3 miesięcy dokupić też 5D MK1, chciałbym żeby obiektyw był również pod FF
Chodzi konkretnie o Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM
Czy ktoś może coś na temat tego obiektywu powiedzieć, chodzi mi o osoby które miały z nim do czynienia. Chcę porobić czasami zdjęcia przyrody, może jakieś portrety podczas przechadzki po mieście, tak żeby nie zostać zauważonym :) Zależy mi na dość solidnej konstrukcji która posłuży mi przez jakiś czas.
Mój budżet to 700 zł, dlatego proszę nie pisać dozbieraj i kup L :)
Odp: Teleobiektyw do przyrody - jaki ?
W teście super wypada ten Tamron, jednak cenowo to ponad 2x droższy.
używkę kupisz za 900zł a może i taniej :P
Mam tego Canona i uważam, że jest świetny.
Jest przede wszystkim nieduży, kompaktowy, niezbyt ciężki.
Ma szybki, bezgłośny silnik USM, bardzo precyzyjny AF (z 450d i 60d strzela w punkt).
Daje fajny, plastyczny, wyraźny obrazek.
To jest takie fajne, niepozorne szkiełko, które w ogóle nie zawadza w torbie a może się przydać :)
50-250m is bedzie lepszym rozwiazaniem
Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM - zdecydowanie nie jest to nowa konstrukcja, ja swój kupiłem "naście" lat temu, wtedy miał opinię zdecydowanie lepszego od 75-300...
robi zdjęcia do dzisiaj, gdy już kupiłem sobie białą rurę - tamten przejęła córka :)
cichy, szybki, niepozorny
z 5D:
http://www.canon-board.info/sprawy-w...ml#post1073166
Jak do ff i cropa to jedyny wybór 70-300 VC tamrona :-) rozsądny stosunek ceny do jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
50-250m is bedzie lepszym rozwiazaniem
Zwłaszcza do 5DC...
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Dzisiaj, 15:29 Zamieszczone przez becekpl 50-250m is bedzie lepszym rozwiazaniem Zwłaszcza do 5DC...
Oj tam, oj tam zaraz nie pasuje, coś się może utnie..., a jak już to EF-S 55-250