Czy warto wymienić 7D na 6D
Witam Wszystkich.
Szukam odpowiedzi na pytanie :"Czy warto wymienić 7D na 6D".
Aparatu używam głównie do fotografowania ludzi, roślin. Pociąga mnie pełna klatka, ale czy warto, czy będzie widać poprawę jakości na zdjęciach?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
tak, zdecydowanie, Ja zrobiłem taką przesiadkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo bardzo
Warto !!! Szczególnie, że nie fotografujesz przedmiotów, które wymagają jakiegoś szczególnie szybkiego AF. Ja fotografująć dziecko, najpierw cropem przez parę lat, a teraz pełną klatkę, widzę mega róznicę, szczególnie z jasnymi szkłami.
Przy okazji wymiany 7D myślę również o wymianie obiektywu 24-105L/4 na Canon 24-70L/2,8 lub Tamrona 24-70/2,8
Ja używam z 6D obiektyw Canona 24-70l/2.8 w wersji I i jak najbardziej polecam. Mam też stałkę 50/1.4 która na cropie wydawała się super jednak na pełnej klatce już d..y nie urywa natomiast zoom Canona daje super obrazek, kolory, głębia
to masz jakąś dupną 50mm :) skoro głębia tego zooma klocka jest lepsza do 50/1,4 :D ;)
Też jestem zdziwiony powyższą opinią o 50/1.4 na pełnej klatce, bo ja mam wrażania wręcz odwrotne.
Najfajniejsze szkło jakie miałem do pełnej klatki i dające dla mnie oczywiście najładniejszy obrazek.
Warto sie przesiąść na 6D. Tez to zrobiłem, a co do 50 1.4 to pogromca na pełnej klacie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie warto
bo... ???