Odp: Na co wymienić 70-300?
Stabilizacja Ci kompletnie nie potrzebna w sporcie :) Jesli masz mozliwosc bierz to co jest najasniejsze i bez IS ( do sportu ) :) 70-200 w wersji 2,8 bedzie idealne :) do portretu tez bedzie okey
70-200 f4 to wcale nie jakiś mega przeskok pod względem jasności.
Też jestem zdania, że 70-200 f2.8 bez IS powinieneś wybrać.
Kilka lat temu miałem bardzo podobny dylemat ;).
Też miałem 70-300, zamieniłem na 70-200/4L. Miałem z nim początkowo problemy typu BF na krótkim końcu, ale skalibrowali na Żytniej. Jakościowo wypadał lepiej niż 70-300. Później zamieniłem na wersje z IS i dało się także wyczuć skok jakościowy, nie jakiś duży, ale był - kupiłem głównie a uwagi na opinie jakie o nim wyczytałem m.in. na tym forum. Teraz trochę się im dziwię, bo to dobre szkło, ale nie jakieś rewelacyjne jak go oceniano. Z uwagi, że nie używałem ISa, wymieniłem je na 70-200/2.8L i dopiero tu byłem w pełni zadowolony. Jest dobre światło i jakość obrazu dużo lepsza od obydwóch wersji F4. Lepiej wypada tylko 70-200/2.8L IS II, ale kosztuje sporo i trzeba mieć gdzie wykorzystać IS.
Także ja mogę Ci polecić wersje F2.8 bez IS i na pewno będziesz zadowolony.
Dzięki za odpowiedzi. Czyli będę się przymierzał ku 2.8 bez stabilizacji
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy0204
Dzięki za odpowiedzi. Czyli będę się przymierzał ku 2.8 bez stabilizacji
Możesz rozważyć jeszcze zakup stałki Canon 200mm f/2,8 L II USM. AF i kontrast chyba lepszy niż w Canonie 70-200 f/2,8 L USM. Tylko nie wiem jakie mecze robisz?
Cytat:
Też miałem 70-300, zamieniłem na 70-200/4L. Miałem z nim początkowo problemy typu BF na krótkim końcu, ale skalibrowali na Żytniej.
Czyli prawdopodobieństwo, że Canon nie będzie działał też jest 50%? Bo albo będzie, albo nie? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Czyli prawdopodobieństwo, że Canon nie będzie działał też jest 50%? Bo albo będzie, albo nie? :)
Piszesz żeby pisać? Wiele tym nie wnosisz oprócz nabijania licznika. Widzę, że problem tkwi głębiej w twojej psychice. Po prostu od dziś totalnie cię ignoruje.
prywatne wycieczki na priv poprosimy.....
Chyba bardziej jak do meczów ( piłka nożna ,ale to amatorsko i amatorska :) bardzięj do portretów. ZAczynam robić studio ,ale z 200mm się nie zmieszczę :/
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Możesz rozważyć jeszcze zakup stałki Canon 200mm f/2,8 L II USM. AF i kontrast chyba lepszy niż w Canonie 70-200 f/2,8 L USM. Tylko nie wiem jakie mecze robisz?