SIGMA 85 f/1.4 - ostrość szkła
Witam Wszystkich Forumowiczów. Wczoraj stałem się posiadaczem szkiełka jak w temacie. Jednak nie do końca jestem pewny jego ostrości. Sample otrzymane przed zakupem były mega ostre już od 1.4, a u mnie przy 5D II jakoś tak lekko mydlanie. Czy potrzebna jest kalibracja? Może macie jakieś sprawdzone sposoby na "test" ostrości dla poszczególnych przesłon.
Odp: SIGMA 85 f/1.4 - ostrość szkła
prosciej wrzucic taki temat w google
bedziesz mial tablice i instrukcje obslugi
Gdzie są fotki ? Nie ma? Aaa, to pójdę po szklaną kulę...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Gdzie są fotki ? Nie ma? Aaa, to pójdę po szklaną kulę...
Postaram się jutro zamieścić kilka przykładowych sampli.
A dzisiaj była super pogoda, ładne światełko, aby przestrzelić szkiełko na powietrzu... :)
Właśnie się wybieram na mały plener z nowym szkłem :-) A jutro wrzucę zdjęcia do oceny ostrości :-)
Wrzuć to może się zepnę i wreszcie je kupię:)
Za Kolegami lv i ręcznie, a jak nie to program FoCal https://www.google.pl/search?client=...hannel=suggest
Mam te same szkiełko od tygodnia i jest mega ostre, ale musiałem ustawić mikro regulację na +5
Spróbuj tutaj:BF i FF cz.1 - problemy obiektyww lustrzanek - Sklep Fotograficzny Accord Foto | Wyposazenie studia fotograficznego. Szkło nowe,czy używka? Jak używane,to pewnie do kalibracji pojedzie.Ja do używanych sigm nie mam już siły,dwie z bf wróciły do sprzedającego. Tablicę otwórz w pdf,możesz z ciekawości zobaczyć jak wyjdzie ostrość