Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Witam mam pewien dylemat.
Posiadam Canona 70D ale zastanawiam się nad upgrade na Canon 6D głównie na lepsze użyteczne ISO.
Posiadam 1 stałkę S-50mm 1.4 a obiektywy EF-S już sprzedałem.
W 70D rewelacyjny system AF nie tylko w filmach się sprawdza. Jak to jest w tym 6D czy na prawdę jest bardzo źle z pozostałymi punktami AF poza centralnym?
Może jakieś inne sugestie?
Przy tym przejściu na FF także zastanawiam się między 6D czy D610 z N. Może ktoś tu ma jakieś myśli.
Z góry dzięki za konstrkutywne podpowiedzi.
Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Dopiero co kupiles 70D i juz chcesz zmieniac??? Mozna wiedziec dlaczego?
Powyżej ISO1600 jest kaszana a często strzelam w pomieszczeniach. Generalnie zalety pełnej klatki ale obawiam się tego AF z 6D dlatego pytam użytkowników 6D o swoje opinie.
AF w 6D cudem nie jest. Na ten temat juz bylo wiele razy. Pewnie ciezko bedzie porownac do 70D, bo pewnie niewiele osob bedzie mialo te dwie puszki.
Ja juz tu pisalem o mojej ocenie i porownaiu do 40D (ktorego mialem). Dla mnie Af z 6D jest gorszy niz 40D, przede wszystkim jest wolniejszy od 40D, bocznych punktow przestaem uzywac :(.
Focus&Recompose? Nie masz z tym problemów? Jak bardzo ogranicza Cię to w fajnym kadrowaniu?
Wlasnie juz przyzwyczailem sie znow ostrzyc i przekadrowywac. Jest to troche upierdliwe i wymaga wiecej czasu, mam jedak mocne postanowienie dac druga szanse bocznym :). Inna sprawa ze boczne punkty sa i tak blisko centrum kadru, wiec bez przekadrowywania sie nie obejdzie. Taki rozstaw jest chyba dobry dla APS-C, a nie dla FF :(
Przy ogniskowych zbliżonych do 2 to dość ryzykowny zabieg :-/
No niestety w 6D nawet jak bedziesz ostrzyl bocznymi to troche przekadrowac pewnie bedzie trzeba. :(. Co to ta ogniskowa 2? Przeslona? ;)
No przejęzyczenie, myślę o jednym pisze co innego, przed świętami dużo spraw na głowie :-)