Zastanawiam się nad zakupem analoga i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda w tym modelu użytkowanie.
Interesuje mnie dostęp do części aku itp te co się zużywają oraz jak jest z naprawami i ich wytrzymałością w tym modelu lub innych?
Wersja do druku
Zastanawiam się nad zakupem analoga i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda w tym modelu użytkowanie.
Interesuje mnie dostęp do części aku itp te co się zużywają oraz jak jest z naprawami i ich wytrzymałością w tym modelu lub innych?
Baterie 2CR5 są ogólnie dostępne. Koszt to jakieś 15-20 zł i można na nich przepuścić 50-150 rolek filmu (w zależności od warunków).
Z psuciem nie ma większych problemów, a z ewentualną naprawą... nie ma sensu :) lepiej wywalić i kupić sobie następnego :)
Trzeba uważać przy zamykaniu klapki po załadowaniu filmu. Łatwo pęka zatrzask. Przez kilka lat użytkowania miałem tylko taką usterkę. Reszta zdecydowanie na plus, szczególnie af sterowany okiem.
Też przez to przeszedłem. Ale przyznaję, traktowałem klapkę dość nonszalancko. Zamykałem energicznie.
Sama awaria nastąpiła jak aparat jechał autem zapakowany do torby - wkładałem to wszystko było OK, otwieram torbę a tu szok klapka odstawała.
Poza tym doradzam zakup battery-packa jest naprawdę niewielki w porównaniu z dzisiejszymi uchwytami-baterypackami
a daje możliwość używania akumulatorków AA - szybciej wtedy ładuje lampę a do tego 2CR5 tanie nie są
Dzięki za odpowiedz.
A jak wygląda kwestia naprawy wymiany?
Mi się nigdy chyba nie udało zrobić więcej niż 10-15.Cytat:
i można na nich przepuścić 50-150 rolek
Battery pack BP-50 naprawdę warto kupić - pomijając kwestię ceny i dostępności w terenie baterii AA i 2CR5, aparat z BP po prostu znacznie wygodniej się trzyma - zwłaszcza z cięższym obiektywem czy lampą błyskową.