5dmk2 - brak komunikacji z pc i mac
Cześć, kupiłem ostatnio 5dmk2 (samo body) i żaden komputer mi go nie wykrywa. próbowałem na trzech różnych z win7 oraz na Macu z maverickiem. Podłączam normalnie przez USB, próbowałem różnych kabli, wgrałem dla pewności oprogramowanie EOS utility, wgrałem najnowszy firmware 2.1.2. Przy zakupie sprawdzałem ten aparat z obiektywem i wszystko było OK. Teraz mam tylko samo body (brak dostępu do jakiegokolwiek obiektywu w tym momencie) i nie mogę w żaden sposób podłączyć aparatu :? Jakieś dziwne myśli mi chodzą po głowie... Czy jest to możliwe, że jest w nim jakieś uszkodzenie nie pozwalające na wykrycie go przez USB? A może komputer po prostu nie wykrywa samego body?
Macie jakieś pomysły / sugestie?
Pozdrawiam
Marcin.
Odp: 5dmk2 - brak komunikacji z pc i mac
Rozumiem podłączasz do płyty głównej a nie do któregoś z dodatkowych USB? Brak obiektywu nie ma nic do gadania, może poczyść kompa (odinstaluj oprogramowanie Canona, zrób porządek CCleanerem lub czymś podobnym). Moje MKII win 7 x64 wykrywa bez problemu, tylko najpierw usunąłem oprogramowanie producenta od 40D i zainstalowałem z płyty od MKII. Na innych kablach USB patrzałeś?
Podłączałem do wszystkich możliwych usb (płyta główna) i próbowałem różnych kabli. Komputery na których próbowałem są czyste i wcześniej nie miały żadnego canonowskiego oprogramowania. Win7 był zarówno 32bit jak i 64bit, no i Mac.
Zauważyłem, że po podłączeniu aparatu do komputera i przekręceniu włącznika aparat działa normalnie tak jak bez podłączenia... Nie wyświetla się nic, nie migają żadne diody, nic co mogłoby mówić o tym, że jest podłączony do komputera :-/
sprawdź ustawienia aparatu (menu)
Ustawienia zresetowalem i wszystko wyglada OK. Moze jest jakies ustawienie o ktorym nie wiem? Czy powinienem sprawdzic cos szczegolnego?
nie znam 5DII, ale może jest w menu zdefiniowanie połączenia - drukarka albo PC; kiedyś tak miałem w 350D (drukarka) i puszka nie chciała się łączyć z kompem
Niestety nic takiego nie znalazlem. Czy ktos inny ma moze jeszcze jakies pomysly?
MKII nie ma takich opcji igor. Możesz spróbować podłączyć i wybrać opcję transfer plików w niebieskim menu, może coś się ruszy.
Stawiam na uwalone złącze usb