Obiektyw do 400zł na prezent
No to tak, muszę w tym tygodniu kupić tacie prezent. Obecnie ma 18-55IS i jako, że poleciał na pewnym koncercie razem z moim uprzednim 40D to raczej się go nie pozbędzie dlatego pomyślałem o czymś dłuższym. Z góry zaznaczam, że chcę wybrać najmniejsze zło a nie dobry obiektyw (nie dam rady dołożyć do 55-250IS).
Moje typy to:
Sigma / Tamron 18-200
Sigma 70-300 APO DG MACRO / Tamron 70-300
Canon 75-300 (wszystkie wersje)
Sigma 18-125 DC
Jakieś inne zastępujące lub dopełniające kita?
Canon 50mm f/1.8 odpada jak coś.
Odp: Obiektyw do 400zł na prezent
Pytanie czy musi być nowy, bo jak nie to ... Obiektyw Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II (3797430638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. .... ja taki sam kupiłem przed wakacjami i jestem zadowolony.
Ta aukcja akurat nie budzi mojego zaufania. Osoba ma na allegro bardzo mało komentarzy, dodatkowo nawet nie zamieszcza zdjęcia przedmiotu i cena jest zaskakująco niska. Oczywiście zapomniałem wspomnieć, że obiektywy używane jak najbardziej wchodzą w grę bo nowego za tą cenę to chyba tylko fuksem właśnie 50mm kupię. Niby prezent ale tata doskonale wie, że nie kupię mu sprzętu za 1k zł. W zasadzie to sam nie mam sprzętu za tyle jakby wyłączyć 5Dc i 5DII xD
A jeśli chodzi o 55-250 to miałem go jakiś czas i byłem również zadowolony, tylko mało użyteczny dla mnie był :)
Miałem Sigmę 70-300 APO DG MACRO, słaba jakoś obrazu bliżej końca. Podobnie było w starczej wersji Tamrona 70-300, był pożyczony ale nie zmienia to faktu, że opinię sobie o nim wyrobiłem ;)
Co do Canonów 75-300 (wszystkich wersji) nie wypowiem się, nie miałem choć na chwilę. Opinie są o nich przeciętne.
:) z tego wszystkiego to chyba tylko 50 1.8 jest obiektywem pomimo że jak się na niego patrzy to ma się duże wątpliwości czy to nie wytwór z papier mache, canon 75-300 używałem kiedyś - daje się używać
Mam tą sigmę (70-300 Apo DG Makro) .. Nie jest to cudo ale zdjęcia da się robić. Tryb makro pozwoli na jakąś zabawę z kwiatuszkami i zdechłymi robalami. Wykonana jest raczej solidnie, ma metalowy bagnet. Po roku używania zaczął się sam wysuwać tubus od grawitacji. Wcześniej tego nie było. za to gumy i cała reszta jak nowe, nawet osłona mi się nie porysowała a praktycznie jej nie zdejmuję. Obiektyw taszczyłem wszędzie na spacer do lasu na wakacje i zawsze coś tam udało się pstryknąć. Tylko kupując dobrze jest sprawdzić czy nie ma bf/ff. Ja nówkę sztukę wysyłałem do kalibracji. Jak będziesz kupował używkę to pilnuj że by była na gwarancji w tedy skalibrujesz za friko jak by nawet po jakimś czasie coś zaczęło szwankować. Aha af to taki można powiedzieć że na niby jest w tym szkle :) na plus znowu brak aberracji chromatycznych i dobra praca pod światło :)