Jaki polecacie obiektyw do zdjęć małych przedmiotów lub uniwersalny CANON
Chciałbym was zapytać jaki polecacie obiektyw, który nadałby się do zdjęć przedmiotów rzędu wielkości opakowania od pasty do zębów. Może być coś uniwersalnego. Cena do 1300zł jakby miał służyć do czegoś więcej. Obecny KIT słabo ostrzy zdjęcia na brzegach. Obiekty będzie służył z body Kiss X4/550D/.
Odp: Jaki polecacie obiektyw do zdjęć małych przedmiotów lub uniwersalny CANON
C100/2.8 USM macro, używany.
Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro - -- ten do bardzo małych działa prawie jak mikroskop
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
Canon EF 180 mm f/3.5L Macro USM
któryś z obiektywów = lampa najlepiej jakaś makcro
o kurde źle przeczytałem pytanie przepraszam bardzo i już udzielam poprawnej odpowiedzi
Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro - obiektyw posiada makro 1 / 2 czyli niezłe zbliżenie i jest super tani
inna opcja bardziej uniwersalna do tak dużych przedmiotów to jakieś 70 - 200 + pierścień pośredni - z takim budżetem morze być ciężko ale coś z sigmy albo tamrona da się znaleźć na allegro
jakbyś chciał jakieś zdjęcia z 70 - 200 pasty pisz na priwa zrobię i ci podeśle
pozdrawiam
Miałem tą Sigmę, ale nie przyszło mi na myśl, aby nadawała się do zdjęć produktowych. Mhm ciekaw jestem jakby wyszły zdjęcia z tą 70-200.
Rozważam tak:
EF-S 18-135
Tamron 17-50 f2.8
Canon 50 1.8
70-200 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
makensis
Miałem tą Sigmę, ale nie przyszło mi na myśl, aby nadawała się do zdjęć produktowych. Mhm ciekaw jestem jakby wyszły zdjęcia z tą 70-200.
Dlaczego? Mi się przynajmniej wydaje, że lepsza była by od 50 1,8 którego rozważasz. 50 1,8 ma masakryczne aberracje w porównaniu do tej sigmy no i sigma ładniej pracuje pod światło (bardziej kontrastowy obraz). Ale to tylko moja subiektywna ocena. Z resztą rozważasz też inne szkła, których nie znam więc może coś jednak lepszego Ci ktoś doradzi.
Canon EF-S 18-135, to taki dość uniwersalny obiektyw, ale nie jest zbyt jasny.
Nie wiem jaką GO preferujesz do swoich produktów, ale można poeksperymentować z EF-S 60/2,8 MACRO.
GO - wolałbym dużą, aby zdjęcia opakowań nie traciły na czytelności. Który z prezentowanych aparatów byłby sensownym wyborem?
Wystarczy lekko przymknąć i masz możliwość decyzji jak duża ma być owa głębia.
EF-S 60/2,8 MACRO, to jeden z najlepszych obiektywów pod cropa.