Jak uzyskać głębię na zdjęciach?
Witam ;)
Mam pełną klatkę
Obiektywy jasne mam
Problem mam także :
Jak na zdjęciach uzyskać dobre wrażenie głębi?
O co mi chodzi?
strange days, last days like these | Bart Pogoda
http://silviasencek.blogspot.com/201...i-am-home.html
Np na tych zdjęciach ja bardzo dobrze czuję przestrzenność zdjęcia.
Czy zależy to od dobrego umiejscowienia w kadrze pierwszego/drugiego/trzeciego planu?
Odp: Jak uzyskać głębię na zdjęciach?
każda książka dla początkujących omawia takie problemy, wróć do tego i poczytaj.
Uzyskasz odpowiedzi na to pytanie i na inne, które na pewno masz
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Czy zależy to od dobrego umiejscowienia w kadrze pierwszego/drugiego/trzeciego planu?
Od tego i od doboru perspektywy oraz samej przysłony. To takie równanie z wieloma niewiadomymi, którymi trzeba umiejętnie manipulować w zależności od pożądanego efektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Zależy rzeczywiście od wielu czynników.
Są 2 pojęcia :
- głębia ostrości ( w odległości od obiektywu do nieskończoności co jest jeszcze ostre a co już nie) i ten efekt zależy od ogniskowej i przesłony obiektywu oraz odległości przedmiotu na który nastawiono ostrość
- perspektywa (definicja malarska, sposoby wywoływania wrażenia 3 wymiaru (głębi) na dwuwymiarowym obrazie)
Sposobów jest wiele,( malejąca skala, linearna, powietrzna, kulisowa, ....) najważniejsza to ogniskowa obiektywu.
Człowiek widzi przestrzeń tak jak obiektyw (około) 50mm, wykonane zdjęcia tym obiektywem będą miały "naturalną" głębię.
Teleobiektywy "spłaszczają" przestrzeń, daleki plan wydaje się na zdjęciu znacznie bliżej niż gdy patrzymy okiem nieuzbrojonym.
Odwrotnie działają krótkie ogniskowe
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
każda książka dla początkujących omawia takie problemy, wróć do tego i poczytaj.
Uzyskasz odpowiedzi na to pytanie i na inne, które na pewno masz
Skoro Twoja odpowiedź ma tak wyglądać, to możesz wcale nie odpowiadać, bo nie powiem czego jest ta odpowiedź warta : )
Uwierz, że zdjęcia robię nie od dziś, i nie jedną książkę przerobiłem.
@ Matsil @ jan pawlak Właśnie o tą manipulację chodzi :) Czasem na przysłonie 4 uzyskam fajne wrażenie głębi, a czasem 1.8 mnie nie zadowoli , i stąd moje pytanie, jak chcecie uzyskać fajną głębie, to jak z tym kombinujecie? ;)
ja bym kombinował tak: FF+50-85mm na f1,8-2,8, a fotografowany objekt umieszczałbym pomiędzy różnymi elementami, wtedy będzie coś za i coś przed rozmyte, chyba o to Ci chodzi:)
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Skoro Twoja odpowiedź ma tak wyglądać, to możesz wcale nie odpowiadać, bo nie powiem czego jest ta odpowiedź warta : )
@ Matsil @ jan pawlak Właśnie o tą manipulację chodzi :) Czasem na przysłonie 4 uzyskam fajne wrażenie głębi, a czasem 1.8 mnie nie zadowoli , i stąd moje pytanie, jak chcecie uzyskać fajną głębie, to jak z tym kombinujecie? ;)
skoro zadajesz takie pytania to widocznie masz braki w podstawach ;) a jak Ci to mówie to jeszcze napinasz :)
/oprócz tego co JP napisał, jeszcze światło i cień odgrywają olbrzymią rolę. Najlepsze światło boczne i do tego np mgła, która też pomaga.
"jeśli chce się uniknąć płasko wyglądającego zdjęcia, należy je skomponować tak, by zawierało jak najwięcej elementów w jak najróżniejszych odległościach od aparatu"
Faktycznie salas może faktycznie trochę się napiąłem...zły dzień , wybacz ;)
Pokombinuje coś na dniach, dzięki za porady ;)
Spróbuj postudiować zasady kompozycji zdjęć (obrazów) - to w zasadzie nie ma nic wspólnego ze sprzętem, jakim się posłużysz.
Poeksperymentuj też z różnymi ogniskowymi - to co pisze Jan P.
Po wpisaniu w gugla "zasady kompozycji zdjęć", na 3 linku pokazało mi takie coś: http://pdf.helion.pl/komobr/komobr.pdf
Nie znam akurat tej książki, więc nie potwierdzam i nie zaprzeczam ;), ale mniej więcej o tego typu podejście do tematu chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Staraj się jednak nie mylić/łączyć tych dwu pojęć, 1. wrażenie głębi oraz 2. co jest a co nie jest ostre (głębia ostrości)
To są dwa różne zjawiska.
Jakie masz obiektywy ?
jp