Odp: Jaki obiektyw do Canona
Zapoluj na Tamrona 17-50 f/2.8, mi udało się kupić za 520zł jakieś pół roku temu (licytacja). Inna sprawa, że poszedł niedawno za 720zł. Myślę, że w tej cenie to jedyny sensowny wybór będzie.
Jak wyżej - chociaż może być ciężko jakiś sensowny egzemplarz trafić w tej cenie.
http://allegro.pl/tamron-17-50-f2-8-...688873980.html
Jakiś czas temu przyjechał kolega z tamim. Klikałem nim i moim kitem IS II na 5.6 i f8-jak zobaczyliśmy sample to się tylko w głowę podrapaliśmy- w centrum niemal podobnie z niewielką odrobinką na korzyść tamiego-boki dużo lepsze w kicie...cena?-miażdząca....poza tym jak się jeszcze dowiedziałem, że to 7 !!! sztuka z półki bo pozostałe były kiepskie na dobre przeszły mi tamrony sigmy i inne takie... a jeszcze używany kupować przez allegro.??....trzeba mieć odwagę :)
na is stm nówkę Ci wystarczy
a do portretów zostaw jasne 50 1.8
Witam! mój pierwszy post więc witam serdeczne wszystkich.Może nie do końca w temacie wątku, ale nie chce dla takiego drobiazgu otwierać nowego wątku.Mam APS-C, i stary obiektyw w "spadku" po Praktice tzn. Pentacor Prakticar 50mm f1.8.Mam pytanie odnośnie tzw. cropa. Wyczytałem że na takim obiektywie z ogniskowej 50mm na cropie canona czyli x1.6 powinienem mieć ok 80mm.Ale jak go luzem przykładam do body i kadruję, to wychodzi mi taki sam kadr jak z mojego KIT-owego 18-55 n ogniskowej 50mm, a nie bardziej przybliżone, dlaczego?
kit 50 i to 50 ,dlaczego miałaby być różnica?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
kit 50 i to 50 ,dlaczego miałaby być różnica?
No tak,ale myślałem że jeżeli ten pentacor 50mm jest przeznaczony do pełnej klatki to na cropie 1,6 będzie dawał 80mm.
To jak to w końcu jest z tymi obiektywami, czym będzie się różnił założony do APS-C obiektyw EF a EF-S przy takiej samej ogniskowej?
cena,pod ff z reguły są droższe